Jos pakkoremontti tulee, tällaisia muutoksia taloihin voi joutua tekemään

Talon energialuokan nostaminen voi lähtötasosta vaatia monta remonttia, selviää Motivan esimerkeistä. Suunnittelu ja ajoitus voivat säästää kustannuksia.

Jopa 570 000 omakotitalossa saattaa olla edessä energiaremontti, jos EU:ssa valmisteilla oleva rakennusten energiatehokkuutta koskeva EPBD-direktiivi menee läpi parlamentin ehdotuksen mukaisessa muodossa.

Parlamentin ehdotus tuskin menee sellaisenaan läpi, mutta todennäköisesti direktiivi vähintään vahvasti kannustaa kehittämään rakennusten energiatehokkuutta esimerkiksi luopumalla fossiilisista lämmitysmuodoista sekä parantamalla talojen eristystä.

Lue lisää: Yli miljoonaa asuntoa uhkaa pakko­remontti – näin selvität, koskeeko se kotiasi

Asuinrakennusten olisi parlamentin ehdotuksen mukaan saavutettava vähintään energiatehokkuusluokka E vuoteen 2030 mennessä ja energiatehokkuusluokka D vuoteen 2033 mennessä.

EPBD-direktiivi

Rakennusten energiatehokkuutta koskeva EPBD-direktiivi liittyy EU:n suureen 55-valmiuspakettiin, jonka tavoitteena on vähentää kasvihuonekaasujen nettopäästöjä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivi ei ole vielä valmis. Lakiesitystä hiotaan vielä niin sanotussa trilogivaiheessa, johon ottavat osaa parlamentin edustajat sekä EU-maiden ministereistä koostuvat neuvosto, sekä komissio, jonka osana on olla välittäjänä sekä asiantuntija-avun ja ratkaisuehdotusten tarjoaja.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva esittelee verkkosivuillaan useita esimerkkejä siitä, millaisilla remonteilla omakotitalon voi nostaa energiatehokkuudeltaan E- ja F- luokista D-luokkaan ja sitäkin paremmaksi.

Yhdessä Motivan esimerkeistä energiatehokkuudeltaan F-luokkaan sijoittuvan 70-luvun tasakattoisen talon energiaremontit aloitetaan ilmalämpöpumpun hankinnalla, jolla pienennetään öljylämmityksen kulutusta ja voidaan myös viilentää taloa tarvittaessa. Tällä talon energiatehokkuus nostetaan E-luokkaan eli EU-parlamentin ehdottaman tasoon vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää: Näin pakkoremonttien puolesta äänestäneet suomalaismepit perustelevat ratkaisuaan: "Maailmanhistorian toiseksi suurin väärinymmärrys”

– Tässä on ajatuksena se, että ilmalämpöpumpulla saadaan hoidettua sen talon viilennys ja kuitenkin samalla pienennettyä sitä sähkönkulutusta, kun öljylämmityksen vaihto on vuorossa vasta kahdeksan vuoden päästä, kertoo Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Esimerkissä lämmitysjärjestelmän uudistukseen kerätään rahaa säästöön, ja ilmalämpöpumpulla voidaan pienentää lämmityskustannuksia ja kerätä rahaa lämmitysjärjestelmän uudistukseen.

– Ilmalämpöpumppu ei ole senkään jälkeen hukkainvestointi, sillä sitä voidaan käyttää juuri asunnon viilennykseen.

Rakennuksen nostaminen D-luokkaan ja sitä ylemmäs vaatii Motivan esimerkin perusteella jo isompaa remonttia. Talon tasakatto muutetaan harjakatoksi ja rakennetaan tuloilmakanavointi. Samalla eristetään katon yläpohja.

Kettusen mukaan esimerkissä talon katto oli muutenkin remontin tarpeessa. Muissa Motivan sivuilta löytyvissä vaihtoehtoisissa esimerkeissä remontit aloitetaan lämmitysjärjestelmän vaihdolla tai hoidetaan kerralla.

Lue lisää: Jopa 30 000 euron pakkoremontti uhkaa yli miljoonaa asuntoa Suomessa – tällaisia muutoksia olisi tehtävä

Remontoinnissa voidaan saavuttaa säästöjä huolellisella suunnittelulla, mihin kannattaa Kettusen mukaan käyttää esimerkiksi lvi-asiantuntijan apua.

– Ammattilaisilta voisi saada hyviä ajatuksia siitä, miten remontteja kannattaa ajoittaa ja mitä toimenpiteitä kannattaa yhdistää, hän sanoo.

– Esimerkiksi kun muutetaan tasakatto harjakatoksi, siinä on synergiaa koneellisen tulo- ja poistoilman asentamiseen, sillä silloin voidaan sijoittaa esimerkiksi tuloilman hormistot sinne kattoon samalla.

Jos katolle aiotaan tulevaisuudessa asentaa aurinkopaneeleita, kannattaa se ottaa huomioon jo kattomateriaalin valinnassa. Lisäksi on hyvä tehdä valmiiksi varaukset johtojen viemiseksi aurinkopaneeleista sähkökeskukseen tai invertteriin.

Kattoremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös seinien eristyksen parantamista. Tällöin seinästä tulee yleensä aiempaa paksumpi, joten räystäistäkin kannattaa rakentaa jo ennakkoon hieman pidemmät.

80-luvun talon remontit aloitetaan Motivan esimerkissä ikkunoiden ja ovien uusimisella.

– Ikkunoita voi tietenkin myös tiivistää, mutta jos ne ovat jo käyttöikänsä loppupäässä, ikkunoiden uusimista energiatehokkaampiin voi vähän aikaistaa, Kettunen neuvoo.

Talon tiivistämisellä voi Kettusen mukaan olla rahanarvoista vaikutusta lämmitysjärjestelmää vaihdettaessa.

– Kun lämmitystapaa lähdetään vaihtamaan, kannattaa ikään kuin ottaa löysät pois energiankulutuksesta samalla. Se vaikuttaa vaikkapa nyt sitten siihen, miten syvä lämpökaivo tarvitsee porata ja voi vaikuttaa myös lämpöpumpun mitoitukseen.

Tukia energiaremonttiin voi hakea asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta. ARAn asiantuntijan Sami Turusen mukaan korvauksien suuruuteen vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon remontti talon energiatehokkuutta nostaa.

– Mallina on, että eri toimenpiteiden kustannuksista hyväksytään tietty osa, ja avustusprosentti on yleensä sitä suurempi, mitä enemmän toimenpide parantaa energiatehokkuutta, kertoo Turunen.

– Enimmäisavustus Aran energia-avustuksista on 4 000 euroa, tai sitten 6 000 euroa, jos kyseessä on lähes nollaenergiatasolle pääsevä hanke.

ARA:n avustusta on suuruudeltaan enintään puolet toteutuneista kustannuksista. Kannattaa myös muistaa, että ARAn avustuksen voi tiettyyn rakennukseen saada vain kerran.

Myös ely-keskuksilta voi saada tukea öljylämmityksen vaihtoon. Avustuksen määrä on 4 000 euroa, jos öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun, ilma-vesilämpöpumppuun tai kaukolämpöön. Jos öljylämmityksestä siirrytään muita ei-fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin, on avustuksen koko 2 500 euroa.

Lisäksi töiden osuuteen remonttien kustannuksista voi hakea hyvitystä verottajalta kotitalousvähennyksen kautta. Öljylämmityksestä luovuttaessa voi saada korotettua kotitalousvähennystä, jossa vähennykseen oikeuttavan työn osuus nousee 40 prosentista 60 prosenttiin. Suurin mahdollinen vähennys on kuitenkin 3500 euroa, mutta jos omakotitalossa asuva pariskunta esimerkiksi jakaa kustannukset, voivat perhekunta saada kotitalousvähennyksiä yhteensä 7000 euroa.

Energia-avustuksen lisäksi ARA myöntää myös korjausavustusta, joka on tarkoitettu vain iäkkäille ja vammaisille henkilöille.

– Ja heillekin vain siinä tapauksessa, että lämmitysjärjestelmä on rikki tai käyttöikänsä päässä. Sitä avustusta ei siis voida myöntää vain energiatehokkuuden takia, Turunen täsmentää.

Kannattaa kuitenkin huomata, että avustukset ja vähennykset ovat vaihtoehtoisia, eli samaan remonttiin ei voi saada tukea sekä ARAlta, ely-keskukselta että kotitalousvähennyksen kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?