Helsingin pörssi nousussa, vaihdetuimpien osakkeiden kärjessä Nordea

Markkinat ympäri maailman ovat reagoineet positiivisesti torstain uutiseen vaikeuksissa olevan First Republic Bankin pelastuspaketista.

17.3. 13:59

Helsingin pörssi on ollut tänään nousuvireinen. Alkuiltapäivästä yleisindeksi oli noin 0,5 prosentin nousussa.

Vaihdetuimpien osakkeiden kärjessä oli Nordea, jonka kurssi on luisunut alaspäin viikon aikana kansainvälisen pankkisektorin huojunnan myötä. Alkuiltapäivästä Nordea oli 0,3 prosentin nousussa.

Myös Euroopan suuret pörssit olivat nousussa.

Aasian pörssit sulkeutuivat tänään plussan puolella. Markkinat ovat reagoineet positiivisesti eiliseen uutiseen siitä, että toistakymmentä amerikkalaista pankkia sopi pelastuspaketista vaikeuksissa olevalle First Republic Bankille. Konsortion kokoon haaliman paketin koko oli 30 miljardia dollaria.

Uutisen jälkeen Wall Street Yhdysvalloissa päätyi torstaina vahvasti plussan puolelle.

Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau sanoi tänään, että Euroopassa pankit ovat hyvässä kunnossa, eikä niiden tilanne ole samanlainen kuin joidenkin yhdysvaltalaisten pankkien.

– Ranskalaiset ja eurooppalaiset pankit ovat erittäin vakaita, sanoi Villeroy de Galhau BFM Business -televisiokanavalla.

Hänen mukaansa vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen luodut pankkisäännöt ovat olleet tehokkaita.

Yhdysvalloista on kuulunut viime aikoina huolestuttavia uutisia. Noin viikko sitten Yhdysvalloissa pankkiviranomainen kertoi ottavansa haltuunsa rahoituskriisiin joutuneen Silicon Valley Bankin.

Kalifornialaisia teknologiayrityksiä rahoittanut pankki joutui kriisiin ilmoitettuaan usean miljardin osakeannista. Sen seurauksena asiakkaat alkoivat vetää talletuksiaan pankista, mikä johti kassakriisiin. Pankin kriisi puolestaan johti pörssikurssien laskuun eri puolilla maailmaa.

Viranomaiset päättivät sulkea myös newyorkilaisen Signature Bankin.

Credit Suisse "erityistapaus"

Sveitsiläistä pankkijättiä Credit Suissea Villeroy de Galhau kutsui erityistapaukseksi.

– Se on pankki, jolla on sekä ongelmia liiketoimintamallissa että puutteita sisäisessä valvontajärjestelmässä.

Credit Suissen kurssi lähti syöksyyn Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta.

Torstaina Credit Suisse kertoi lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta.

Villeroy de Galhau on Euroopan keskuspankin (EKP) hallintoneuvoston jäsen.

EKP päätti eilen nostaa ohjauskorkojaan aiemman suunnitelmansa mukaisesti 0,5 prosenttiyksiköllä huolimatta kansainvälisellä pankkisektorilla ilmenneestä epävarmuudesta.

– Vahvistan, että ensisijainen tavoite on taistella inflaatiota vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?