EKP:n pääjohtaja: Korkopolun kommentoiminen ei ole nyt mahdollista

EKP:n pääjohtaja pitää kiinni inflaation suitsimisesta.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde keskuspankin korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa torstaina.

16.3. 16:54

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtajan Christine Lagarden mukaan talous näyttäisi toipuvan seuraavien vuosineljännesten aikana ja työmarkkinat pysyvät vahvoina.

Lagarde kertoi näkemyksistään EKP:n korkokokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kansalaisille ja yrityksille annettavien energiatukien pitää olla väliaikaisia ja niiden napakka purkaminen on tärkeää, Lagarde sanoi.

Ilman energiaa ja elintarvikkeita lasketussa niin sanotussa pohjainflaatiossa hintapaineet ovat edelleen vahvat. Myös palkkapaineet ovat kasvaneet. Kuitenkin useimmat pitkän aikavälin ennusteet povaavat yleisen kuluttajahintainflaation asettuvan kahden prosentin tienoolle, Lagarde sanoi.

Inflaation povataan hänen mukaansa kuitenkin pysyvän liian nopeana liian kauan.

Rahoitusmarkkinoilla jännitteet ovat kasvaneet, ja niiden jatkuminen on inflaatioriskiä alentava tekijä, Lagarde sanoi.

Jos kuitenkin vallitsevan epävarmuuden jälkeen perusoletukset pysyvät entisellään, rahapolitiikan kiristämistä on jatkettava. EKP:n tuore ennuste perustuu maaliskuun alun tietoihin eikä siinä ole huomioitu viime päivinä orastaa alkanutta pankkikriisiä.

– Tässä vaiheessa korkopolun kommentoiminen ei ole mahdollista. Seuraamme vallitsevaa markkinatilannetta tarkasti, Lagarde sanoi.

Euroalueen pankit ovat hänen mukaansa paljon vahvemmassa asemassa kuin vuonna 2008 pankkikriisin alkaessa.

EKP pitää kiinni sitoumuksestaan hidastaa inflaatiota kohti kahden prosentin tavoitetta eikä neuvostossa ollut esillä vaihtoehtoja tälle, Lagarde korosti.

Korkopäätöksensä EKP:n neuvosto teki kuitenkin ”hyvin laajan enemmistön” turvin 3–4 jäsenen jättäessä tukematta sitä ja halutessa lisää aikaa tilanteen arvioimiseen.

Lagarden mukaan EKP ei korkopäätöksessään tehnyt kauppaa hintavakauden ja rahoitusmarkkinoiden vakauden välillä. Keskuspankilla on tarvittaessa käytettävissään laaja välineistö rahoitusmarkkinoiden jännitteiden helpottamiseksi, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?