Pankkiosakkeet syöksyvät Euroopassa – nyt syynä sveitsiläispankki

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse romahti yli 20 prosenttia. Myös Nordean osake oli yli 5 prosentin laskussa.

15.3. 14:02

Eurooppalaisten pankkien osakkeet ovat laskeneet rajusti jälleen keskiviikkona. Credit Suisse romahti yli 20 prosenttia sen jälkeen, kun pankin suurin omistaja Saudi National Bank ilmoitti, ettei se pysty enää kasvattamaan taloudellista tukeaan sveitsiläispankille. Perusteluna oli muun muassa omistuksen kasvattamisen mukanaan tuomat säätelyvaatimukset. Saudi National Bank osti viime vuonna 10 prosentin siivun Credit Suissesta.

Credit Suissen osake maksoi vähemmän kuin kaksi Sveitsin frangia (hiukan yli kaksi euroa). Kaupankäynti osakkeella keskeytettiin useita kertoja, kun kauppojen määrät paisuivat ja kurssi vajosi.

Euroopan pankkiosakkeita laajemmin kuvaava indeksi oli laskenut noin 5 prosenttia. Viime keskiviikon jälkeen indeksi on menettänyt 13 prosenttia arvostaan. Kyseessä on jyrkin viikkolasku sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

– Markkinat reagoivat villisti. Huomio kääntyy amerikkalaispankkien ongelmista eurooppalaispankkien ongelmiin, ennen kaikkea Credit Suisseen, Banca Ifigestin sijoitusjohtaja Carlo Frachini kommentoi uutistoimisto Reutersille Milanosta.

Hän sanoo kuitenkin uskovansa, että Credit Suissen ongelmat pystytään ratkaisemaan eikä sen anneta muuttua pankkiruumiiksi.

Credit Suisse on jo pitkään kärsinyt erilaisista vaikeuksista. Pankki joutiu osaksi muun muassa Archegos-kriisiä ja Greensill-skandaalia. Se järjestelee paraikaa toimintojaan uusiksi tarkoituksenaan luopua kokonaan investointipankkitoiminnasta. Alkuviikosta Credit Suisse kertoi tilintarkastajansa löytäneen olennaisia heikkouksia taloudellisen raportointinsa valvonnassa.

Viime viikon lopulla Yhdysvaltain Piilaaksossa toimivat Silicon Valley Bankin (SVB) ongelmat syöksivät pankkiosakkeet laskuun. SVB:n kohdalla tapahtumat etenivät nopeasti ja pankki kaatui jo perjantaina talletuspaon seurauksena. Lopulta viranomaiset ottivat pankin haltuunsa.

Toisen sveitsiläisen pankin UBS:n osake oli 21 prosenttia laskussa. Ranskalaisten BNP Paribasin ja Societe Generalen osakkeet olivat laskeneet vajaat 10 prosenttia.

Espanjassa Banco de Sabadell oli painunut noin 6,5 prosenttia ja Saksassa Commerzbank noin 7,5 prosenttia.

Helsingin pörssissä laskujoukkoa veti Nordea, joka oli alkuiltapäivästä 5,1 prosentin laskussa. Tukholmassa Swedbank, SEB ja Handelsbanken olivat 3–4 prosentin laskussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?