Suomen pankkisektorin vakavaraisuus on säilynyt vahvana toimintaympäristön kohonneista riskeistä huolimatta, sanoo Finanssivalvonta (Fiva).
Pankkisektorin ydinvakavaraisuussuhde oli viime vuoden lopulla 17,2 prosenttia ja kokonaisvakavaraisuussuhde 20,6 prosenttia. Kumpikin tunnusluku heikkeni hieman vuotta aiempaan verrattuna.
Myös työeläkesektorilla vakavaraisuus laski hieman. Sen sijaan vahinko- ja henkivakuutussektoreilla vakavaraisuus parani.
Fiva aikoo tänä vuonna kiinnittää pankkivalvonnassa huomiota muun muassa luotto- ja likviditeettiriskin hallintaan, korkoriskisääntelyn noudattamiseen sekä luotettavan hallinnon kysymyksiin.
Fivan mukaan suomalaisten pankkien riippuvuus markkinavarainhankinnasta altistaa pankit markkinahäiriöille ja varainhankinnan kustannusten nousulle.
Pankkisektorin likviditeetti- eli maksuvalmiusasemaa kuvaavat tunnusluvut ylittivät viranomaisten vaatimukset, mutta ne eivät huomioi kaikkia epävarmaan markkinatilanteeseen liittyviä riskejä, Fiva kertoo.
Toisaalta pankkien järjestämättömät saamiset suhteessa luottokantaan pysyivät alhaisella tasolla.
Kotitalouksien velkataakka lisää riskejä
Fiva kuvailee viime vuotta hyvin poikkeukselliseksi. Suomen talouden vajosi taantumaan viime vuoden jälkipuoliskolla, ja yritysten ja kuluttajien luottamus heikkeni paikoin jopa ennätyksellisen alas.
Fivan mukaan myös tämä vuosi näyttää vaikealta. Korkea inflaatio ja lainakorkojen nopea nousu vähentävät kuluttajien käytössä olevia varoja ja sitä kautta heikentävät velallisten velanmaksukykyä, Fiva sanoo.
Riskejä kohottavat myös kotitalouksien ennätyksellisen korkea velkaantuneisuus ja vaihtuvakorkoisten lainojen suuri määrä.
Lisäksi Fiva toteaa, että epävarmuus altistaa rahoitusmarkkinat äkillisille markkinaheilahteluille. Toteutuessaan omaisuuserien hintojen lasku voi kasvattaa Fivan valvottavien sijoitustappioita.
– Toistaiseksi finanssisektori on selvinnyt toimintaympäristön muutoksista suhteellisen hyvin. Talouden kehitykseen liittyy yhä kuitenkin paljon epävarmuutta, joten finanssisektorin riskit ovat edelleen korkealla tasolla, sanoo Finanssivalvonnan johtaja Tero Kurenmaa tiedotteessa.