Näin suomalais­mepit äänestivät rakennusten pakko­remontteja koskevassa päätöksessä

Päätöksen myötä yli miljoona asuntoa Suomessa saattaa joutua pakkoremonttiin.

Euroopan parlamentti äänesti tänään rakennusten energiatehokkuutta koskevasta lakiehdotuksesta.

14.3. 16:27 | Päivitetty 14.3. 18:09

Euroopan parlamentissa äänestettiin tänään rakennusten energiatehokkuutta koskevasta lakiehdotuksesta. Kanta hyväksyttiin äänin 343 puolesta, 216 vastaan ja 78 tyhjää.

Esitys on herättänyt runsaasti arvostelua, koska sen on tulkittu pakottavan kansalaiset ympäri Eurooppaa kodeissaan kalliisiin energiaremontteihin.

Lakiehdotuksen tavoitteena on energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentämisen sekä peruskorjausten lisääminen.

Lue lisää: Kotitalouksien pakko­remontit puhuttavat muissakin maissa – Kumpula-Natri: ”Ei tämä läpi­huuto­juttu ole yhtään missään”

Kannan mukaan kaikkien uusien rakennusten olisi oltava päästöttömiä vuodesta 2028 alkaen. Uusien julkisen sektorin rakennusten olisi oltava päästöttömiä jo vuoteen 2026 mennessä.

Lisäksi kaikki uudet rakennukset olisi varustettava aurinkoenergiatekniikalla vuoteen 2028 mennessä, jos se on teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kannattavaa. Peruskorjattavissa asuinrakennuksissa tämä olisi tehtävä vuoteen 2032 mennessä, parlamentin tiedotteessa sanotaan.

Suomalaismepeistä paikalla oli 11 äänestäjää. Kolme oli poissa äänestyksestä henkilökohtaisten syiden takia.

Kannan puolesta äänestivät seuraavat mepit:

Kantaa vastaan äänestivät seuraavat mepit:

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen merkattiin alun perin äänestäneen kantaa vastaan. Pietikäinen kuitenkin ilmoitti myöhemmin Ilta-Sanomille, että hänen äänestyksessään tapahtui näppäilyvirhe. Pietikäinen oli merkattu äänestäneen kantaa vastaan, vaikka hän oli sen puolesta.

Pietikäisen mukaan hänen äänensä tullaan muuttamaan puoltavaksi parlamentissa.

– Korjaamme parhaillaan äänestyskäyttäytymistäni parlamentin sisäisiin järjestelmiin. Tässä kestää hetki, Pietikäinen sanoo IS:lle sähköpostitse.

Myös Rkp:n Nils Torvalds kärsi samasta ongelmasta kuin Pietikäinen. Hän äänesti alun perin vahingossa tyhjää, vaikka oli kantaa vastaan. Äänestys on korjattu pöytäkirjaan jälkeenpäin vastustavaksi.

Seuraavaksi parlamentin jäsenet aloittavat neuvottelut neuvoston kanssa ehdotuksen lopullisesta muodosta. Edessä on vielä tiukka vääntö jäsenmaiden kanssa, jotka haluavat enemmän kansallista joustovaraa.

Juttua päivitetty 14.3.2023 kello 18.09: Päivitetty Sirpa Pietikäisen ääni puoltavaksi.

18:30: Päivitetty Nils Torvaldsin ääni vastustavaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?