EU-parlamentti äänestää tänään kohutuista pakkoremonteista

EU-parlamentti päättää tänään kantansa energiatehokkuusdirektiiviin.

Aurinkokennoja tamperelaisen kerrostalon katolla.

14.3. 11:39

EU-parlamentti äänestää tänään tiistaina rakennusten energiatehokkuutta koskevasta direktiiviluonnoksesta. Esitys on herättänyt runsaasti arvostelua, koska sen on tulkittu pakottavan kansalaiset ympäri Eurooppaa kodeissaan kalliisiin energiaremontteihin.

Äänestys alkaa kello 13 Suomen aikaa ja sille on varattu aikaa tunti.

Parlamentin teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa ITRE:ssä muotoiltu direktiiviteksti ei toteudu aivan valiokunnan ehdotuksen kaltaisena, sillä parlamentissa siihen on tehty yli sata muutosesitystä.

Äänestyksen kuluessa parlamentti ottaa ripeässä tahdissa kantaa muutosesityksiin. Aikaa kuluu muutama sekunti muutosesitystä kohti, EU-parlamentin tiedottaja Reeta Niemonen kertoo Taloussanomille.

Äänestysten tuloksena syntyy parlamentin kanta, jonka perusteella se lähtee neuvottelemaan rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä neuvoston ja EU-komission kanssa.

Parlamentin, neuvoston ja komission keskistä neuvottelua kutsutaan trilogiksi. Siinä saavutetaan direktiivistä lopulta alustava sopu, joka vielä vaatii sekä parlamentin että neuvoston erilliset hyväksynnät.

ITRE-valiokuntaan kuuluva europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri arvioi viikonloppuna Taloussanomissa, että direktiivin sorvaamisesta ei tule helppoa. Todennäköisesti direktiivi on valmis vuoden päästä, ja on muodoltaan nykyistä yleisluontoisempi. Hän ei esimerkiksi usko, että remontteihin voidaan pakottaa.

– Se, että mentäisiin yksityisoikeudellisesti sanomaan jokaiselle ihmiselle, että tämäkin on pakko remontoida, niin ei se ehkä ihan sellaisena sieltä läpi tule, Kumpula-Natri sanoo.

Energiatehokkuusdirektiivin taustalla ovat EU:n ilmastotavoitteet, joiden mukaan päästöjä on vähennettävä vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. EU:ssa rakennukset ovat vastuussa 36 prosentista energiaan liittyvistä kasvihuonepäästöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?