Lähes 100 000 euroa vuodessa ansaitseva mies pääsi velka­järjestelyyn – näin hovioikeus perusteli

41-vuotias mies oli ottanut kaikkiaan 55 kappaletta erilaisia velkoja.

18.3. 17:30

Tuore oikeuden päätös osoittaa, että hyvätuloinenkin voi päästä velkajärjestelyyn joutuessaan vaikeuksiin.

Itä-Suomen hovioikeus totesi 251 000 euron velat ottaneen 41-vuotiaan miehen velkaantuneen vastuuttomasti, mutta ei ollut järjestelyn myöntämistä vastaan, vaikka sitä suurin osa velkojista ja käräjäoikeuskin vastustivat.

Hakija oli yrittänyt hoitaa velkojaan ulosoton kautta ja myymällä suurimmat velat aiheuttaneen omakotitalonsa.

Hovioikeus perusteli velkajärjestelyn myöntämistä miehen suurella velkasummalla, jonka hoitamiseen häneltä menisi koko edessä oleva noin 25 vuoden mittainen työura.

Miehen vuositulot olivat vakiintuneet noin 70 000 euron paikkeille, kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli hakemusta viime vuonna.

Itä-Suomen hovioikeudessa esillä olivat jo hakijan uudemmat vuoden 2021 ansiot, jotka olivat lähes 96 000 euroa.

Suurin osa velkojista ja pikavippejä myöntäneistä luotottajista vastusti velkajärjestelyä.

Niiden mielestä isoilla tuloilla olisi pystynyt elämään hyvää elämää hakijan kotipaikkakunnalla Päijät-Hämeessä, mutta hakija oli elänyt leveämmin kuin mitä tulotaso edellytti, velkojat totesivat.

Velkaantuminen alkoi jo kymmenkunta vuotta sitten. Kohtalokas oli yksittäinen velka asuntolaina omakotitalon ostoa varten.

Kun mies sai ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän, loppui velkaantuminenkin, sillä hän ei saanut enää uutta lainaa.

Mies pisti talonsa myyntiin ja kevensi velkataakkaa, mutta velkoja jäi edelleen noin neljännesmiljoona euroa. Yksittäisten velkojen määrä oli 55 kappaletta.

Noin 40 prosenttia veloista oli melko tuoreita. Vuosina 2019–2020 hän oli ottanut 78  000 euroa uusia lainoja.

Velkojien mielestä uutta lainaa oli otettu vanhojen hoitamiseen ja elämään. Velkoja ei ollut nostettu välttämättömän toimeentulon turvaamiseen, velkojat arvioivat.

Valtaosa velkojista piti velanottoa piittaamattomana ja vastuuttomana ja vaativat hakemuksen hylkäämistä.

Hakija oli yrittänyt hoitaa raha-asioitaan kuntoon ja maksanut parin vuoden aikana noin 35 000 euroa ulosottoon. Kuukausittainen velkojen maksuvara oli vajaat 900 euroa ja sen lisäksi mies maksoi ulosottoon 1 200 euroa kuukausittain.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen. Oikeus muistutti, että hakija oli maksanut ulosoton kautta vippejään vasta parin vuoden ajan, mikä ei riittänyt puoltamaan järjestelyä.

Hakija vei asiansa hovioikeuden ratkaistavaksi.

Hovioikeuden mukaan velkaantuminen on ollut piittaamatonta ja vastuutonta etenkin, kun ottaa huomioon 41-vuotiaan, hyväpalkkaisessa työssä käyvän henkilön pitkän ajan kuluessa ottaman kulutusvelan määrä ja tämän esittämä selvitys velkaantumisestaan ja velan käyttötarkoituksesta.

Hovioikeus viittaa lainkohtaan, jossa mainitaan muun muassa, että keski-ikäisiltä taloudellisista asioistaan huolehtimaan tottuneilta voidaan odottaa enemmän harkintakykyä velan ottamisessa ja takaisinmaksun realistisuuden arvioinnissa.

Vaikka hovioikeudenkin mielestä hakija oli velkaantunut vastuuttomasti ja piittaamattomasti, se antoi hänelle tunnustusta velkojensa maksamisesta.

Hovioikeus arvioi velkajärjestelyn merkityksen hakijalle ja hänen perheelleen tärkeäksi. Hovioikeus piti velkamäärää korkoineen niin isona, että sen hoitamisessa menisi hakijalta lähes koko edessä oleva työura.

Velkajärjestelynkin kautta velkojat saisivat huomattavan osan veloistaan, koska hakijan maksuvara on merkittävä, hovioikeus arvioi. Hovioikeus muistutti, etteivät hakijan velat perustuneet rikokseen.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen maanantaina ja määräsi velkajärjestelyn aloitettavaksi välittömästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?