USA:n pankkimyllerrys veti Helsingin pörssin alamäkeen

Toiveet korkojen kääntymisestä pysyvämpään laskuun ovat ennenaikaisia, arvioi Nordean pääanalyytikko.

Kalifornialaisen Silicon Valley Bankin romahdus oli Yhdysvaltojen isoin pankkiromahdus sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

13.3. 21:48

Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat aiheuttivat maanantaina runsaasti markkinaheiluntaa Euroopassa. Suomessakin osakkeet halpenivat tuntuvasti.

Helsingissä pörssin yleisindeksi päätyi runsaan kahden prosentin laskuun. Kyyti oli kylmää myös Euroopan suurilla osakemarkkinoilla. Esimerkiksi Frankfurtin pörssin DAX-indeksi heikkeni noin kolme prosenttia.

Myös korkomarkkinoilla nähtiin maanantaina rajuja liikkeitä. Valtionlainojen korot laskivat laajalla rintamalla.

– Globaaleilla joukkolainamarkkinoilla koettiin tänään suurin päivittäinen korkojen lasku ammattiekonomistiurani aikana, twiittasi OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Yhdysvaltojen talletussuojaviranomainen FDIC ilmoitti perjantaina, että se ottaa hallintaansa vaikeuksiin ajautuneen kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB). Kyseessä oli Yhdysvaltojen isoin pankkiromahdus sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Lisäksi viranomaiset päättivät viikonloppuna newyorkilaisen Signature Bankin sulkemisesta.

Yhdysvaltojen pankkialan turbulenssi on vaikuttanut merkittävästi sijoittajien odotuksiin keskuspankkien tulevista korkopäätöksistä.

Vielä viime viikolla sijoittajat uskoivat, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed tekisi ensi viikolla ison 0,5 prosenttiyksikön koronnoston. Maanantaina markkinoilla jo ennakoitiin, ettei Fed nosta ensi viikolla ohjauskorkoaan lainkaan, kertoi Wall Street Journal.

Samoin sijoittajat uskoivat, ettei Euroopan keskuspankki nosta ohjauskorkoja niin aggressiivisesti kuin aiemmin ajateltiin.

Suosittu asuntolainakorko tuli reippaasti alaspäin

Korkojen laaja-alainen lasku nostaa esiin kysymyksen siitä, voivatko suomalaiset asuntovelalliset hyötyä tilanteesta.

Suomen yleisin asuntolainan viitekorko, 12 kuukauden euribor, laski maanantaina selvästi Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmien vanavedessä. Vuoden euribor putosi 3,86 prosenttiin, kun se vielä perjantaina oli 3,95 prosenttia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi Twitterissä, että 12 kuukauden euriborin lasku todennäköisesti jatkuu tiistaina. Hän kuitenkin sanoi, että toiveet korkojen kääntymisestä pysyvämpään laskuun ovat vielä pahasti ennenaikaisia.

Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi maanantaina alle 80 dollarissa barrelilta ensi kertaa sitten helmikuun alun. Maanantai-iltana hinta oli toipunut noin 81 dollariin, mutta oli silti noin kahden dollarin laskussa.

Tallettajat saavat rahansa takaisin

Yhdysvaltojen viranomaiset kertoivat sunnuntaina toimista, joilla pyritään rajoittamaan Silicon Valley Bankin kaatumisen aiheuttamaa myllerrystä markkinoilla.

Yhdysvalloissa talletukset ovat 250 000 dollariin asti talletussuojan piirissä. Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö, keskuspankki Fed ja FDIC kuitenkin ilmoittivat, että SVB:n asiakkaille maksetaan heidän talletuksensa takaisin täysimääräisesti, myös 250 000 dollaria ylittävältä osalta.

Myös toisen kaatuneen pankin eli Signature Bankin tallettajat saavat rahansa takaisin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?