Pankkien pelastaminen taas kerran herätti epäilykset moraalikadosta – ”Kun hätä on suurin, ovat valtion tuet lähimpänä”

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on pelastanut jälleen yhden pankin asiakkaiden varat.

Silicon Valley Bankin kaatuminen uhkasi ajaa teknoyrityksiä ahdinkoon ja käynnistää laajan talletuspaon.

13.3. 16:45

Yhdysvalloissa maan valtiovarainministeriö, liittovaltion vakuusrahasto FDIC ja keskuspankki Fed ovat kertoneet pelastussuunnitelmasta, jolla kaatuneen Silicon Valley Bankin (SVB) tallettajien varat turvataan.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on luvannut, että kaikki SVB:hen talletetut varat ovat nostettavissa maanantaista alkaen. Lisäksi Fed julkisti uuden välineen, jolla se tarjoaa pankeille hätärahoitusta.

SVB:n kaatumisen vuoksi poikkeustoimet olivat tarpeen, koska se oli merkittävä Piilaakson ja muidenkin teknologiayritysten rahoittaja. Yhdysvaltalaispankkeihin tehdyillä talletuksilla on talletussuoja 250 000 dollariin saakka, minkä vuoksi heräsi pelko, että SVB:n asiakasyritykset menettäisivät merkittävästi varojaan eivätkä esimerkiksi pystyisi maksamaan työntekijöidensä palkkoja.

Liittovaltion talletussuojarahaston (FDIC) mukaan 89 prosenttia SVB:n viime vuoden lopun 200 miljoonan dollarin talletuskannasta oli vailla suojaa.

Useat asiantuntijat tunnistavat pelastustoimien tarpeen, mutta moittivat niitä niin sanotun moraalikadon ruokkimisesta jälleen kerran.

– Ei mitään uutta USA:n kapitalismin alla – kun hätä on suurin, ovat valtion tuet lähimpänä. Talletusten pelastaminen oli viime kädessä varmaan pakollinen päätös, mutta moral hazard kukoistaa jatkossakin. Episodi osoitti, että voimakkailla koronnostoilla on ikäviä seurauksia, S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sanoo Twitter-viestissään.

– Miksi rajaton talletussuoja on ongelma? Kannustaa sekä asiakasta että pankkia riskinottoon. Asiakkaan kannattaa jahdata korkeinta talletuskorkoa, kun valtio takaa pääomat. Pankki voi sijoittaa kovalla riskillä. Jos menee hyvin, pitää voitot, jos huonosti, valtio kuittaa talletukset, Suominen jatkaa.

Samoilla linjoilla on miljardöörirahastonhoitaja Bill Ackman, jonka mukaan edessä olisi ollut 1930-luvun kaltainen talletuspako ja kauheat taloudelliset seuraukset heti maanantaista alkaen, elleivät viranomaiset olisi puuttunee peliin.

– Pankkeja kaatuu vielä lisää väliintulosta huolimatta, mutta nyt meillä on selvästi tiedossa, kuinka viranomaiset hoitavat asian, Ackman sanoo.

Taloustutkimuslaitos Petersonin tutkija Nicolas Veron näkee asian jyrkemmin. Hänen mukaansa väliintulollaan liittovaltio lunasti SVB:n kuiville ja teki jyrkän suunnanmuutoksen – eikä välttämättä parempaan.

– Kustannukset kaatuvat kaikkien pankkipalveluja käyttävien kannettaviksi. Jos kaikilla pankkitalletuksilla on nyt talletussuoja, mihin pankkeja enää tarvitaan, Veron sanoo.

Kun Yhdysvaltain viranomaiset nyt poistivat vaaran siitä, että SVB:n asiakkaat kärsisivät pankin kaatumisesta, he käytännössä löyhensivät rahoitusympäristöä ”massiivisesti” ja samalla kiihdyttivät moraalikatoa, näkevät puolestaan alankomaalaislähtöisen Rabobankin strategit Michael Every ja Ben Picton asiakaskirjeessään, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vakuutti maanantaina iltapäivällä Suomen aikaa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että maan pankkijärjestelmä on turvassa ja turvallinen.

Hän myös korosti, ettei yhdysvaltalaisveronmaksajille koidu kustannuksia pankkien tappioista.

Turvassa ovat kuitenkin vain talletukset. Sijoittajien varat eivät ole suojattuja.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella, Biden sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?