Yhdysvallat: Kriisi­pankki SVB:lle ei myönnetä tuki­pakettia – romahduksen vaikutukset huolestuttavat ympäri maailmaa

Yhdysvaltojen valtiovarainministerin Janet Yellenin mukaan perjantaina kaatuneelle SVB:lle ei anneta tukipakettia pankin ja sen asiakkaiden tukemiseksi. Kriisin leviämiseen varaudutaan muun muassa Britanniassa, Kiinassa ja Intiassa.

12.3. 17:39

Yhdysvaltain valtiovarainministerin Janet Yellenin mukaan maan hallitus haluaa, etteivät Silicon Valley Bankin (SVB) ongelmat leviä. Hän kuitenkin sulki pois pankille annettavan pelastuspaketin.

Yellen sanoi televisiokanava CBS:n haastattelussa, että hallitus haluaa varmistaa, etteivät yhden pankin ongelmat tartu niihin, jotka ovat terveitä.

Lue lisää: Yhdysvaltain viranomaiset sulkevat kriisi­pankki SVB:n – vain jää­vuoren huippu?

Yhdysvaltain pankkiviranomainen otti perjantaina Silicon Valley Bankin määräysvaltaansa sen jälkeen, kun pankki ajautui akuuttiin kassakriisiin. Pankki on suurin viranomaisen haltuun joutunut talletuspankki sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed pitää maanantaina kokouksen suljetuin ovin. Fed ei ole kertonut syytä kokoukselleen, mutta se ilmoitti kokouksesta pian sen jälkeen, kun SVB:n kerrottiin kaatuneen.

Finanssikriisin jälkeen isoille pankeille annettiin pelastuspaketteja, mutta valtiovarainministeri Yellenin mukaan sen jälkeen tehdyt uudistukset tarkoittavat, ettei niin menetellä enää uudestaan.

– Mutta olemme huolissamme velkojista, ja yritämme vastata heidän tarpeisiinsa, Yellen sanoi CBS:n haastattelussa.

Yellen väisti kuitenkin kysymyksen saavatko pankin kaikki velkojat rahansa takaisin.

Kriisin pelätään laajenevan, sillä pankki oli erityisesti aloittelevien teknologia-alan yritysten merkittävä lainoittaja. Myös sen sijoittajat voivat menettää varansa. Esimerkiksi Ruotsin suurin eläkevakuutusyhtiö Alecta oli viime vuoden lopulla SVB:n neljänneksi suurin osakkeenomistaja.

Lue lisää: Amerikkalaispankin romahdus iski myös Ruotsin suurimpaan eläkevakuutusyhtiöön

Pankin kaatumisen takia pelätään, etteivät sen asiakkaat pysty maksamaan esimerkiksi palkkoja työntekijöilleen.

Israelissa osakekurssit lähtivät sunnuntaina laskuun Tel Avivin pörssissä finanssialan yritysten vetäminä, kertoo uutistoimisto Reuters. Israelin teknologiayrityksillä on vahvat siteet Piilaaksoon.

Koska Israelissa pörssi on auki sunnuntaista torstaihin, oli sunnuntai ensimmäinen päivä, jolloin Israelin sijoittajat pystyivät reagoimaan SVB:n kaatumiseen.

Britannian valtiovarainministeri Jeremy Hunt sanoi sunnuntaina työskennelleensä viikonloppuna yötä myöten muun muassa pääministeri Rishi Sunakin ja Englannin keskuspankin johtajan Andrew Baileyn kanssa välttääkseen tai minimoidakseen SVB:n kaatumisen aiheuttamat vahingot.

SVB:llä on tytäryhtiö myös Britanniassa, jossa sanomalehti Financial Timesin mukaan oli lähes seitsemän miljardin punnan eli noin kahdeksan miljardin euron edestä pankkitalletuksia, kun Britannian keskuspankki julisti sen maksukyvyttömäksi perjantaina, kertoo Reuters.

Uutistoimiston mukaan SVB UK:lle etsitään uutta omistajaa, ja sitä on tarjottu useille brittipankeille. Financial Timesin mukaan johtava ehdokas olisi kuitenkin Yhdistyneistä arabiemiirikunnista peräisin oleva yhtiö.

Kiinan sijoittajat, jotka ovat jo pettyneitä valtion odotettua alempiin talouden kasvutavoitteisiin, saattavat SVB:n pörssisyöksyn jälkeen olla entistä lannistuneemmissa tunnelmissa, arvioivat asiantuntijat Reutersille.

Kiinan pörssi-indeksit laskivat jo viime viikolla, kun toivo valtion merkittävistä tukipaketeista hiipui.

Kuwaitissa maan keskuspankin mukaan riski SVB:n ongelmien leviämisestä paikallisiin pankkeihin on hyvin pieni.

Intian teknologiaministeri taas on luvannut tavata ensi viikolla teknologia-alan yrityksiä keskustellakseen kriisin mahdollisista vaikutuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?