Yhdysvaltain viranomaiset sulkevat kriisi­pankki SVB:n – vain jää­vuoren huippu?

Viranomaiset pyrkivät estämään SVB:n ongelmien leviämisen enää laajemmalle. Osa analyytikoista on silti huolissaan tulevaisuudesta.

SVB-pankin ovet sulkeutuivat tänään Yhdysvalloissa.

10.3. 20:13

Yhdysvaltojen pankkiviranomaiset ovat perjantaina sulkeneet SVB-pankin, jonka pörssikurssi romahti yli 60 prosenttia rahoituskriisin seurauksena. Pankin ongelmat ovat heijastuneet laajalle, ja myös useiden muiden pankkien kurssit ovat laskeneet jyrkästi.

Lue lisää: Merkittävän pankin osake romahti 60 prosenttia ja sijoittajat joutuivat paniikkiin – ”Veti koko pankkisektorin rumaan laskuun”

Kaupankäynti pankin osakkeilla keskeytettiin aiemmin perjantaina. Kalifornian pankkiviranomaiset ovat asettaneet SVB:n konkurssipesän hallintaan, ja aikovat myydä sen omistuksen velkojien suojelemiseksi.

– Finanssialalla on kasvava luottamuskriisi, huoli siitä, että SVB on vain jäävuoren huippu, ja lisää alueellisia pankkeja voi ajautua odottamattomiin taloudellisiin haasteisiin, sanoi sijoitusstrategi Sam Stovall CFRA Research -yhtiöstä uutistoimisto Reutersille.

Lue lisää: Syöksykierre jatkuu – romahtanut amerikkalaispankki yrittää myydä toimintojaan

Viranomaisten toimista huolimatta myös useat muuta analyytikot ovat huolissaan siitä, etteivät ongelmat ole vielä loppuneet tähän.

– Järjestelmässä on selviä vikoja, ja huolena on, että jos Yhdysvaltojen keskuspankki nostaa korkoja kahden viikon aikana, se rikkoo jotain pankkijärjestelmässä, toteaa esimerkiksi Longbow -varainhallintayhtiön toimitusjohtaja Jake Dollarhide.

Joidenkin analyytikoiden mukaan leviämisen vaaraa ei kuitenkaan ole ainakaan niillä pankeilla, joiden talous ja liiketoimintamalli on vakaalla pohjalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?