Tutkija: Venäjästä on tulossa rosvo­talous, jossa vain yksi asia ratkaisee

Kokenut Venäjä-tutkija arvioi, että Venäjällä tapahtuu vaurauden uusjako, jossa voittajia ovat Putinin lähipiirin lisäksi kansalta ryöstelevät silovikit.

Venäjän talouden tutkija Kari Liuhto uskoo, että Vladimir Putinin imperialistiset pyrkimykset ovat ajaneet Venäjän vaaralliselle polulle.

11.3. 10:45

Venäjä on matkalla kohti kleptokratiaa, eli ryöstötaloutta, jossa valtionyhtiöiden ja silovikkien valta kasvaa.

Näin arvioi Turun kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professori ja pitkäaikainen Venäjä-tutkija Kari Liuhto.

Silovikit ovat Venäjää hallitseva ryhmittymä, joka koostuu turvallisuus-, järjestys- ja puolustusorganisaatioiden ihmisistä.

Liuhto nimittää silovikkejä nykyisen Venäjän ”aatelistoksi”.

– Venäjä on aika erikoinen suhdeverkostoon perustuva talousjärjestelmä, Liuhto kuvailee.

Jo Neuvostoliitto oli Liuhdon mukaan kleptokratia, jossa korruptio jylläsi syvällä maan hallinnossa.

Nyt Venäjän talous on Liuhdon mielestä matkalla vielä Neuvostoliitonkin aikaista kleptokratiaa ”hullumpaan suuntaan”.

– Kun tämänkaltainen kriisi syntyy, niin osaaminen ei olekaan enää se meriitti, vaan lojaliteetti Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan, joka kokee varmasti nyt entistä enemmän epävarmuutta omasta tulevaisuudestaan.

Liuhto uskoo, että korruptio lisääntyy Venäjällä, kun Putin tarrautuu valtaansa entistä kovemmin ja maan talouskasvu sakkaa.

–Jos Putinin pitää pitää lähipiirinsä tyytyväisenä, niin kasvu ei enää siihen riitä, vaan hänen täytyy ottaa joiltain pois, Liuhto sanoo.

Tutkija Kari Liuhto ei näe tällä hetkellä Venäjän suhteen mitään toivoa.

Liuhto uskoo, että Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin kaudella rikastuneet oligarkit menettävät taloudellista ja poliittista valtaansa tilanteessa, jossa Putinilla on entistä vahvempi intressi keskittää valtaa lähipiirilleen ja silovikeille.

Oligarkit ovat myös kärsineet suuria taloudellisia tappioita lännen Venäjälle asettamista talouspakotteista.

Hallintoon kriittisesti suhtautuvilta ei viedä Venäjällä välttämättä pelkästään rahoja, vaan pahimmassa tapauksessa myös henki.

Vuoden 2022 aikana on kuollut lukuisia vaikutusvaltaisia venäläisiä yritys- ja sotilasjohtajia osin epäselvissä olosuhteissa. Tunnetuimpia esimerkkejä on öljy-yhtiö Lukoilin hallituksen puheenjohtajan Ravil Maganovin putoaminen Kremlin sairaalan ikkunasta viime syksynä.

Liuhto sanoo, että myös hänellä on ollut Venäjällä tuttavia, joita on kuollut ja sairastunut hämärissä olosuhteissa.

– Venäjän kehitys on kyllä valitettavan surkea. On vaikea nähdä mitään, mikä tämän noidankehän voisi pysäyttää, Liuhto sanoo vakavana.

Kuitenkin ensisijaisesti tilanteesta kärsii Liuhdon mukaan Venäjän tavallinen kansa, joka saa hyvin tehottoman, korruptoituneen ja suljetun järjestelmän.

– Voisin kuvitella, että maastamuutto Venäjältä tulee lisääntymään huomattavasti tulevaisuudessa, Liuhto sanoo.

Putinin kleptokratian voittajia tulevat Liuhdon mukaan olemaan Putinin lähipiirin ja silovikkien lisäksi valtionyhtiöt ja maan armeija.

– Nehän [armeija] nyt hykertelee, koska he tulevat saamaan niin paljon resursseja kuin maalla on varaa sijoittaa.

Venäjän kehityksessä Liuhto ei näe nyt toivoa lainkaan. Hänkin kantaa syvää huolta siitä, mikä on Putinin aikakauden päätepiste.

– Niille, jotka uskovat, että Venäjä tulee kaatumaan nopeasti sanon, ettei tule tapahtumaan, Liuhto sanoo.

Venäjä sinnittelee nyt rakentamalla vahvempia suhteita Lähi-itään, Intiaan ja Kiinaan.

Venäjän ja lännen suhteiden elpyminen tulee Liuhdon mukaan kestämään joka tapauksessa vuosikymmeniä, vaikka jotain yllättävää tapahtuisikin ja Putin syrjäytettäisiin vallasta.

– Venäläiset eivät kyllä suostu ikimaailmassa luovuttamaan sotarikoksiin syyllistynyttä presidentti Putinia kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen. Se on ihan varma, Liuhto sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?