Konkurssiin kaatunut teknologiayhtiö Uros haki ahkerasti julkista rahoitusta tukien ja lainojen muodossa Business Finlandilta (BF).
Taloussanomien BF:lta saamien tietojen mukaan yhtiö haki kahdeksan kertaa avustuksia vuosina 2011–2019.
Vuonna 2018 yhtiö sai avustusta 792 400 euroa, 2013 avustusta kahdessa erässä 1,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2012 lainaa tuli reilut 2,9 miljoonaa euroa ja 2011 lainaa tuli kaksi miljoonaa euroa.
Hakemus hylättiin vuosina 2013, 2014 ja 2019. Vuonna 2013 hyväksyttiin siis kaksi hakemusta ja yksi hylättiin.
Yhtiö sai tukia ja lainoja yhteensä seitsemän miljoonaa euroa.
Tammikuussa Oulun poliisi kertoi, että teknologiayhtiön kahta henkilöä epäillään törkeistä avustuspetoksista. Poliisi epäilee, että työ- ja elinkeinoministeriön alaiselle BF:lle annettiin harhaanjohtavaa tietoa sekä salattu seikkoja, joilla olisi ollut merkitystä avustusten saamisessa.
Business Finland teki vyyhdistä tutkintapyynnön vuoden 2021 alkupuolella. Se on yhtenä velkojana konkurssipesässä.
Velkojen kokonaissumma on noin 34 miljoonaa euroa ja päälle korot. Tammikuussa, kun konkurssipesän jakoluettelo vahvistettiin, siinä oli varallisuutta vain noin 50 000 euroa.
Konkurssipesän hoitaja, asianajaja Sami Uoti kertoo, että toistaiseksi pesään ei ole saatu lisää varoja sille kuuluvista saatavista.
Uroksen konkurssipesän muita velkojia ovat muun muassa eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Nordea, Oulun Osuuspankki ja julkisista rahoittajista BF:n lisäksi Finnvera ja valtiokonttori.
– Kiina-selvitys jatkuu edelleen, ja muutkin selvitykset.
Konkurssipesä selvittää, onko kiinalaisella tytäryhtiöllä saatavaa kiinalaiselta matkapuhelinvalmistajalta. Tätä lonkeroa selvittää kiinalainen asianajaja.
– Se on osoittautunut vähän monimutkaiseksi.
Oululaisyhtiö kertoi vuonna 2018 tehneensä huiman 120 miljoonan euron liikevoiton. STT:n mukaan yhtiön kassassa tulos ei näkynyt, vaan vuoden päätteeksi konsernin kassa oli lähes tyhjä ja sillä oli 149 miljoonan euron myyntisaamiset.
STT:n tietojen mukaan konsernin ulkopuolelta tullut voitto kirjattiin yhtiön Hongkongin tytäryhtiön tilinpäätökseen.
BF myönsi samana vuonna tukea vajaat 800 000 euroa, mutta ei enää seuraavana vuonna.
Uros nousi julkisuuteen maaliskuussa 2020, kun Tampereen areena nimettiin sponsorinsa mukaan Uros Live -areenaksi. Uroksen talousongelmien ja muiden epäselvyyksien tultua julkisuuteen areenan hallitus irtisanoi sponsorisopimuksen yhtiön kanssa. Sittemmin areenan nimi on muutettu Nokia Arenaksi.
Yhtiön pääomistajan Jyrki Hallikaisen uutisoitiin olleen yksi Suomen rikkaimmista ihmisistä. Arvopaperi arvioi kesäkuussa 2021, että Hallikaisen perheen lähes kokonaan omistaman Uroksen arvo olisi lähes kaksi miljardia euroa.
Hallikainen rikastui vuosituhannen alkupuolella myymällä puhelimia alihankintana valmistaneen Microcellin.