Junalakko uhkaa – RAU hylkäsi sovintoehdotuksen

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan mahdollisimman pian.

10.3. 12:46

Junaliikennettä uhkaavan lakon toteutuminen näyttää aiempaa todennäköisemmältä, kun Rautatiealan Unioni RAU hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Palvelualan työnantajia edustava Palta hyväksyi sovintoehdotuksen, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

RAU:n ja Paltan välinen työriita koskee veturimiestehtäviä. Kyseessä on jo toinen sovintoehdotus.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan mahdollisimman pian. Jos sopua ei löydy, lakko alkaa 20. maaliskuuta. Jo nyt on voimassa RAU:n ilmoittama veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Palta on RAU:n päätökseen pettynyt.

– Sovintoehdotus oli palkankorotustasoltaan yleistä linjaa noudattava. On vaikea ymmärtää, että RAU vaatii yhdelle ammattiryhmälle yleistä linjaa suurempia korotuksia kuin mitä noin 700 000 suomalaiselle on tällä neuvottelukierroksella jo sovittu. Myös muut rautatiealalle neuvotellut työehtosopimukset ovat noudattaneet yleistä linjaa, Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio sanoo tiedotteessa.

Lakon oli tarkoitus alkaa alun perin maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen siirsi sitä valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.

Viime viikolla RAU hylkäsi edellisen sovintoehdotuksen koska katsoi, ettei siinä ollut työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia.

Paltan mukaan työnantajapuoli on tekstikysymyksissä tullut sovittelussa merkittävällä tavalla vastaan työntekijäpuolen tavoitteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?