FT: Putinin lähipiiriin kuuluvat oligarkit yrittävät kiemurrella irti pakotteista myymällä osuutensa Venäjän suurimmasta pankista

Oligarkkien kumppani on ostamassa Alfa-pankin, Financial Times kertoo.

Lontoon City on maailman keskeisimpiä finanssikeskuksia.

10.3. 18:45

Venäläisoligarkit Mihail Fridman ja Petr Aven yrittävät kiemurrella irti lännen pakotteista myymällä osuutensa Venäjän suurimmasta pankista Alfa-pankista.

Asiasta kertoo talouslehti Financial Times (FT) neljään toisistaan riippumattomaan lähteeseen viitaten. Lehden mukaan oligarkeilla ei kuitenkaan olisi varmuutta siitä, että osakekauppa saisi Euroopan unionin (EU) poistamaan heihin kohdistuvat pakotteet.

FT:n tietojen mukaan Fridmanin ja Avenin pitkäaikainen liikekumppani, pakotteilta toistaiseksi välttynyt Andrei Kosogov olisi ostamassa Alfa-pankin 178 miljardilla ruplalla (2,2 miljardia euroa) sen Kyprokselle rekisteröidyltä emoyhtiöltä.

Erään FT:n lähteen mukaan järjestely on ”kaunis paperilla” siksi, että Kosogovin ja kyproslaisen yhtiön välisenä sen kumpikaan osapuoli ei ole pakotelistalla.

– Fridman ja Aven pääsevät irti pakotteista, Kosogov saa pankin ja pankilla on sen jälkeen yksi ainoa, venäläinen omistaja, hän sanoo.

Fridmanilla ja Avenilla on Alfa-pankista yhteensä 45 prosentin omistusosuus luxembourgilaisen holding-yhtiön kautta. Tämä holding-yhtiö käyttää päätösvaltaa Alfan kyproslaisessa emoyhtiössä, FT kertoo.

Fridmanin, Avenin ja Kosogovin lisäksi luxembourgilaisyhtiön omistajiin kuuluvat italialainen Unicredit-pankki ja Alfan aiempiin johtajiin kuuluvan henkilön perustama syöpärahasto.

Kosogov on Alfan investointipankkipuolen entinen johtaja. Kosogovin osuus luxembourgilaisyhtiöstä nousi 41 prosenttiin sen jälkeen, kun pakotelistalle joutuneet Fridmanin ja Avenin liikekumppanit German Khan ja Aleksei Kuzmichev myivät osuutensa hänelle.

Yhdysvallat ja Britannia asettivat Alfa-pankin pakotelistalleen viime vuonna. Euroopan unioni teki saman vasta viime kuussa.

Fridman ja Aven kieltäytyivät kommentoimasta asiaa FT:lle. Kosogov puolestaan vahvistaa, että kaupasta on sovittu, muttei kommentoi sitä enempää. Myös Unicredit kieltäytyi kommentoimasta epäsuoraa omistustaan pakotelistatussa Alfassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?