Taas uusi hinta­pommi uhkaa – yhtiö­vastikkeista hurja laskelma

Korkojen noustua suuri yhtiölainaosuus paisuttaa rahoitusvastiketta. Isännöintiliitto laski, että se voi liki viisinkertaistua viime vuodesta, vaikka velkaa ei edes lyhennettäisi.

Rakennusliikkeet ovat houkutelleet ostajia suurilla taloyhtiölainoilla ja lyhennysvapailla. Korkojen noustua rahoitusvastikkeet voivat jopa viisinkertaistua.

11.3. 7:30

Taloyhtiöiden osakkaiden kannattaa varautua vastikkeiden nousuun. Erityisen rajusti ne uhkaavat nousta silloin, kun yhtiölainaa on paljon.

Isoja, jopa 70 prosentin taloyhtiölainaosuuksia on etenkin uusissa asunnoissa. Nollakorkojen aikaan tämä ei tuntunut vaaralliselta, mutta nyt tilanne on toinen.

Isännöintiliitto on laskenut, miten vastike nousee asunnossa, joka on rahoitettu 70-prosenttisesti yhtiölainalla.

– Kokonaisvastike voi 2,5-kertaistua ja rahoitusvastike jopa lähes viisinkertaistua, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Alla olevassa esimerkissä on tarkasteltu tilannetta pääkaupunkiseudulla sijaitsevassa 50-neliöisessä asunnossa. Sen kuukausittainen rahoitusvastike nousee viime vuoden 175 eurosta tänä vuonna 840 euroon.

Harppaus johtuu siitä, että yhtiölainan viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on noussut nollasta 3,8 prosenttiin. Lisäksi lainasta maksetaan yhden prosentin marginaalia pankille.

Asunto on vuonna 2021 rakennetussa taloyhtiössä, jossa on yhteensä 50 huoneistoa. Asunnon velaton hinta oli 300 000 euroa ja myyntihinta 90 000 euroa.

Ensi vuonna asunnonomistajaa odottaa vielä paljon rajumpi menojen nousu. Laskelmassa on oletettu, että yhtiölainan takaisinmaksu alkaa vasta kolmantena velkavuonna, joka tässä tapauksessa on ensi vuosi.

Kun lyhennysvapaat päättyvät, kokonaisvastike yli kolminkertaistuu ja rahoitusvastike yli seitsenkertaistuu 1 258 euroon viime vuodesta.

Todellisuudessa rahoitusvastike voi nousta ensi vuonna tätä enemmän tai vähemmän. Korkojen odotetaan nousevan edelleen, mutta voi olla, että ne ehtivät kääntyä laskuun ennen kyseisen yhtiölainan seuraavaa korontarkistuspäivää, joka on ensi vuonna.

Rakennusliikkeet ovat houkutelleet ostajia suurilla taloyhtiölainoilla ja lyhennysvapailla. Niiden ansiosta ostajat ovat pystyneet tarttumaan asuntoon mahdollisimman pienin kustannuksin.

Korkojen nousun lisäksi on todennäköistä, että asunnon hoitovastike nousee.

– Tänä vuonna vastikkeisiin voi tulla huomattaviakin korotuksia inflaation ja korkojen nousun takia, mutta myös siksi, että monessa yhtiössä taloudelliset puskurit on syöty, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Juho Heino sanoo tiedotteessa.

Isännöintiliitto on arvioinut, että hoitovastikkeiden korotuspaineet ovat monissa taloyhtiöissä 10–20 prosentin luokkaa.

Esimerkin 50-neliöisen asunnon hoitovastike nousee isännöintiliiton arvion mukaan tänä vuonna 310 eurosta 372 euroon ja ensi vuonna noin 383 euroon.

Vaikka asuntoon ei kohdistuisi taloyhtiölainaa, Isännöintiliitto kehottaa kaikkia taloyhtiöiden osakkaita osallistumaan kevään yhtiökokouksiin.

Yhtiökokous päättää muun muassa hoitovastikkeista ja korjauksista.

Energian hinnan noustua monessa taloyhtiössä on alettu selvittää, miten kustannuksia voidaan hillitä. Muiden perusparannusten tapaan myös energiaremontit ovat usein kalliita, ja kustannukset jaetaan osakkaiden kesken.

Yhtiökokouksessa voi kysyä isännöitsijältä ja hallitukselta yhtiön taloudellisesta tilanteesta.

– Osallistumalla yhtiökokoukseen voi välttyä ikäviltä yllätyksiltä sekä vastikenousujen että tulevien remonttien osalta, Heino sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?