Merkittävän pankin osake romahti 60 prosenttia ja sijoittajat joutuivat paniikkiin – ”Veti koko pankkisektorin rumaan laskuun”

Yhdysvaltain pankkiosakkeista suli torstaina 80 miljardia dollaria.

New Yorkin pörssi kuuluisan Wall Streetin varressa.

10.3. 11:11

Piilaakson aloittelevia yrityksiä rahoittavan pankin suuri pääomantarve sai sijoittajat paniikkiin ja ajoi koko pankkisektorin osakkeet alamäkeen Yhdysvaltain markkinoilla torstaina.

Paniikin siemenet kylvi SVB Financial Group, joka keskiviikkona julkisti 1,75 miljardin dollarin osakeannin taseensa paikkaamiseksi.

Valtava varaintarve on seurausta 21 miljardin dollarin suuruisen lainasalkun myymisestä. Tappiollisessa salkussa oli enimmäkseen Yhdysvaltain liittovaltion lainapapereita, ja sen tuotto oli keskimäärin vain 1,79 prosenttia eli selvästi alle liittovaltion kymmenvuotisen lainan nykyisen noin 3,9 prosentin tuoton.

Silicon Valley Bankin nimellä toimiva SVB on merkittävä Piilaakson aloittelevien yritysten rahoittaja ja sen asiakkaita ovat peräti puolet viime vuonna listautuneista riskisijoittajien tukemista teknologia- ja terveydenhoitoyhtiöistä.

Osa SVB:n asiakkaista alkoi vetää varojaan pois pankista ja SVB:hen investoineet sijoittajat huolestuivat rahojensa kohtalosta. SVB:n osakkeen kurssi laski New Yorkin pörssissä varsinaisen kaupankäynnin aikana 60 prosenttia. Jälkikaupassa kurssi sukelsi vielä 26 prosenttia lisää.

Paniikki levisi laajemminkin pankkisektorille, ja S&P 500 -indeksin 18 pankkiosakkeen markkina-arvosta suli torstain aikana 80 miljardia dollaria. Indeksissä ovat mukana markkina-arvoltaan New Yorkin pörssin suurimmat yhtiöt.

Sanfranciscolaisen First Republicin kurssi sukelsi 17 prosenttia. Yhdysvaltain suurimmista pankeista Wells Fargo ja Bank of America pakittivat kuusi prosenttia, JPMorgan Chase yli viisi prosenttia ja Citigroup neljä prosenttia.

– Harvoin S&P 500 -yhtiössä nähdään näin karua päiväliikettä. Yhtiö veti koko pankkisektorin rumaan laskuun, OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen sanoo Twitterissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?