Katso, paljonko eri aloilla tienattiin ja millä ansioilla pääsi tulokärkeen

Mediaaniansiot kokoaikaisilla työntekijöillä olivat vuonna 2021 hieman päälle 3 300 euroa kuukaudessa. Ansioissa on kuitenkin isoja eroja niin aloittain kuin alojen sisälläkin.

Rakennusalalla eniten tienaava kymmenys ansaitsi vuonna 2021 kuukaudessa miltei 3000 euroa enemmän kuin heikointa palkkaa saava kymmenys.

10.3. 10:34

Kokoaikaisten palkansaajien kokonaisansioiden mediaani oli 3 315 euroa kuukaudessa vuonna 2021, Tilastokeskuksen palkkarakennetilastosta selviää.

Tilastokeskus kertoo tiedotteessaan, että keskiarvo oli 3 738 euroa. Se on siis yli 400 euroa suurempi kuin mediaani, joka on keskimmäinen luku. Puolet kokoaikaisista palkansaajista ansaitsi siis alle kokonaisansioiden mediaanitulon.

Miehillä ansioiden mediaani oli 3 664 euroa ja naisilla 3 034 euroa kuukaudessa.

Paitsi sukupuolittain myös aloittain ansiot vaihtelevat paljon. Alla olevasta taulukosta ilmenee, että toimialoista suurimmat mediaaniansiot olivat informaation ja viestinnän toimialalla, jossa ne olivat liki 4 500 euroa.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnassa mediaaniansiot olivat pienimmät ja vain hieman yli puolet informaatioalan ansioista.

Toiseksi suurimmat mediaanitulot olivat sähkö-, kaasu- ja lämpöhuolto- ja jäähdytysalalla. Myös rahoitus- ja vakuutustoiminnassa ne olivat yli 4 000 euroa.

Suurimpia palkkoja saava kymmenys ansaitsi Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan vähintään 5 578 euroa ja pienimpiä palkkoja saava kymmenys ansaitsi enintään 2 302 euroa.

Tuloerot ovat suuret etenkin rahoitus- ja vakuutusalalla. Siellä parhaiten ansaitsevan kymmenyksen mediaaniansiot olivat 7 600 euroa kuukaudessa, kun heikoimmin ansaitseva kymmenyksen ansiot jäivät hieman yli kolmannekseen tuosta.

Hallinto- ja tukipalveluissa ja maa-, metsä- ja kalatalouden aloilla alimman desiilin ansiot olivat alle 2 000 euroa kuukaudessa.

Tilastokeskus määrittelee toimialan palkansaajan työpaikan pääasiallisen toiminnan mukaan.

Ansiot vaihtelevat myös alueittain. Selvästi suurimmat mediaaniansiot olivat Uudellamaalla, jossa ne olivat 3 661 euroa kuukaudessa.

Pienimmät mediaaniansiot olivat Etelä-Savossa. Siellä ne jäivät euron alle 3 000 euroon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?