Suuriin sähkölaskuihin luvatut korvaukset suuressa vaarassa myöhästyä

Sähkönmyyjät säätävät parhaillaan kuumeisesti laskutusjärjestelmiään.

Sähkönmyyjillä on kova kiire ehtiä virittää laskutuksensa sähköhyvityslain mukaiseksi.

9.3. 17:33

Maanantaina tuli voimaan laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä.

Hallituspuolueet pääsivät tammikuussa sopuun lakiehdotuksen yksityiskohdista. Eduskunta näytti hankkeelle vihreää valoa helmikuun lopulla ja nyt laki on siis astunut voimaan.

Hyvitykset maksetaan kahdessa erässä, joista ensimmäisen on määrä näkyä huhtikuussa taikka ensimmäisessä huhtikuun alun jälkeen tulevassa sähkölaskussa. Sähkönmyyjillä on asiassa kova kiire, ja voi olla, etteivät kaikki ehdi huhtikuuksi saattaa laskutusjärjestelmiään uuden lain tasalle.

– Ensimmäiset huhtikuussa erääntyvät laskut pitää lähettää ihan lähipäivinä, joten ei tässä kovin paljon ole aikaa, Energiateollisuuden johtava asiantuntija Riina Heinimäki sanoo Taloussanomille.

– Lakihan tuli voimaan vasta tällä viikolla ja muuttuikin vielä eduskunnan käsittelyssä. Kyllä yhtiöillä kova kiire sen toimeenpanossa on.

Sähkönmyyjät voivat anoa energiamarkkinoita valvovalta Energiavirastolta lykkäystä hyvityksen maksuun. Kovasta kiireestä hyvitysasiassa kertoo osaltaan se, että lykkäyksenhakulomakekaan ei ole vielä valmis.

Energiaviraston on määrä julkistaa lista lykkäystä hakeneista yhtiöistä verkkosivuillaan.

Sähköhyvitys maksetaan automaattisesti kuluttajille sähkölaskuun tehtävänä hyvityksenä. Hyvitys maksetaan sähköenergiasta, mutta ei sähkönsiirrosta. Sähköhyvitys maksetaan marras- ja joulukuun sähköenergian kulutuksen perusteella neljän kuukauden ajalta eli marras–helmikuulta.

Hyvitys maksetaan takautuvasti niille, joiden sähköenergian hinta on ollut marras–tammikuussa yli 10 senttiä kilowattitunnilta ja lasku ylittää 90 euron omavastuun.

Hyvitystä maksetaan 50 prosenttia omavastuun ylittäneestä osasta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa.

Ensimmäinen erä maksetaan marras–joulukuun sähköenergian kulutuksen perusteella ja toinen erä maksetaan tammikuun kulutuksen perusteella seuraavassa sähkölaskussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?