Nyt se on jo aivan hilkulla, uusi raja euriborissa menossa rikki – näin paljon korot voivat vielä nousta

Korkojen nopea nousu tuntuu jo monen asuntovelallisen kukkarossa, markkinat povaavat vuoden euriborin nousevan kevään aikana vielä ylemmäs.

9.3. 13:42

Suomalaisten suosituin asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor kipusi torstaina aivan neljän prosentin tuntumaan. Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi Twitterissä, että huomenna hätyytellään jo uutta prosenttilukua.

Euriborit ovat nousseet reippaasti viime kevään jälkeen, jolloin korko nousi ensi kertaa vuosikausiin nollan yläpuolelle. Nousu on jatkunut kevään ajan ripeänä, 3,5 prosentin raja rikkoutui vähän alle kuukausi sitten eli 13. helmikuuta. Korkojen nopea nousu tuntuu jo kipeästi monen asuntovelallisen kukkarossa.

Neljän prosentin rajan rikkoutuminen ei näillä näkymin edes riitä vaan euriborien huippu on tätäkin korkeammalla. Syynä on edelleen kiivaana laukkaava inflaatio.

Euroopan keskuspankki (EKP) on nostanut korkojaan ja viestinyt lisää olevan luvassa. EKP kokoontuu ensi viikolla korkokokoukseensa, ja markkinoilla odotetaan yleisesti puolen prosenttiyksikön koronnostoa. Samansuuntaisia vihjeitä on kuulunut keskuspankin johtajistosta.

– Suurin yllätys olisi, jos ensi viikolla tulisi jotain muuta kuin puolikkaan koronnosto, Nordean von Gerich kommentoi keskiviikkona Taloussanomille.

Ohjauskorko olisi siten ensi viikon jälkeen 3,50 prosenttia. Markkinat eivät usko nostojen jäävän vielä tähän. Erilaisten korkoinstrumenttien perusteella voidaan päätellä, että markkinoilla hinnoitellaan koronnostoja heinäkuulle saakka ja sen jälkeen vielä riskiä vielä vähän pidempäänkin jatkuville nostoille.

– Oma odotukseni on, että toukokuun kokouksessa tulee vielä vähintään puolikkaan nosto, von Gerich sanoo.

Silloin ohjauskorko olisi neljässä prosentissa jo kesään mennessä. Vauhdikas inflaatio ja odotukset keskuspankin koronnostoista ajavat myös euribor-korkoja ylös.

Markkinat povaavat vuoden euriborin saavuttavan huippunsa kevään aikana ja olevan kolmen kuukauden päästä vajaassa 4,2 prosentissa. Kuinka ylös korko sitten voikaan nousta?

Von Gerich muistuttaa, markkinapovaukset perustuvat aina kulloisen hetken arvioihin ja että toteutuva kehitys voi yllättää sekä ylös että alas.

– Eikä tarvitse mennä kuin finanssikriisiä edeltäviin huippuihin, kun oltiin selvästi yli viidessä prosentissa. Ei meidän perusnäkemyksemme nyt ole, että mentäisiin viiteen prosenttiin, mutta ei se neljäkään prosenttia ollut perusnäkemys puoli vuotta sitten, joten nöyränä täytyy olla.

EKP julkistaa rahapoliittiset päätöksensä kokouksensa päätteeksi ensi viikon torstaina. Sitä seuraava korkopäätös on luvassa 4. toukokuuta.

Katso alla olevalla laskurilla, miten korkojen nousu näkyy omissa lainakuluissasi:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?