Nainen kävi sairaus­lomalla City­marketissa syömässä ja sai potkut – entinen työ­paikka joutuu maksamaan yli 40 000 euroa

Naisen epäiltiin väärinkäyttäneen sairauslomia muun muassa ulkomailla pidetyissä koiranäyttelyissä käymiseen.

Irtisanomisten laillisuutta puitiin Itä-Suomen hovioikeudessa.

12.3. 18:45

Telemarkkinointiyhtiö irtisanoi työntekijän väittäen tämän käyneen sairauslomilla ja lapsen sairauden takia saamillaan vapailla koiranäyttelyissä ulkomaita myöten. Lisäksi naista moitittiin tylyksi esihenkilöksi.

Itä-Suomen hovioikeus pitää käräjäoikeuden tapaan irtisanomista perusteettomana. Nainen saa kaikkiaan 46 281 euron korvaukset.

Telemarkkinointialan yrityksen palveluksessa hieman yli vuoden ollut nainen joutui ratsastusonnettomuuteen. Hän putosi hevosen selästä saaden ruhjeita. Lääkäri kirjoitti naiselle kuukauden sairausloman.

Sairausloman aikana yhtiössä ryhdyttiin ruotimaan naisen toimintaa esihenkilönä. Lisäksi pohdittiin lähinnä netin kuvakaappauksista tehtyjä johtopäätöksiä, joiden mukaan nainen olisi ollut sairauslomien tai lapsen sairauden vuoksi saamiensa vapaiden aikana koiranäyttelyssä, monesti ulkomaillakin.

Tarkastelussa olivat myös naisen työsuhdetta edeltäneet ajat, sillä hän oli aikaisemmin työskennellyt yhtiön listoilla liki kuuden vuoden ajan vuokratyöntekijänä. Palkan maksoi alihankkijayritys. Telemarkkinointiyhtiö pestasi naisen niin sanottuna vanhana työntekijänä.

Telemarkkinointifirman toimitusjohtajan epäluuloa lisäsi naisen tapaaminen tämän ratsastusonnettomuuden vuoksi saaman sairausloman aikana tivolissa.

Naisen mukaan tässä ei ollut mitään ihmeellistä, sillä lääkäri oli varoittanut jäämisestä paikoilleen. Firman pomon mieleen tuli myös tilanne, jossa hän oli nähnyt naisen toisen sairausloman aikana ruokailemassa Citymarketissa.

Työnantaja vapautti naisen työstä heti sairausloman loputtua ja irtisanoi hänet noin viikkoa myöhemmin. Telemarkkinointiyhtiön mukaan nainen oli käyttänyt sairauslomiaan väärin ja kohdellut esihenkilönä työntekijöitä epäasiallisesti.

Nainen vei perusteettomana ja laittomana pitämänsä irtisanomisen Pohjois-Savon käräjäoikeuteen.

Hän vakuutti, ettei ole menetellyt sairauslomien aikana tavalla, joka vaarantaisi paranemisen.

Nainen huomautti, etteivät Facebookissa olleet kuvat hänestä ja koirista olleet välttämättä reaaliaikaisia. Koirat ovat hänen sairauslomiensa aikana voineet olla reissussa ilman häntä.

Nainen piti itseään vaativana mutta asiallisena esihenkilönä, jonka ei tarvitse kaveerata alaisten kanssa.

Käräjäoikeuden mielestä naisen oli näytetty käyttäytyneen epäasiallisesti yhtä työntekijää kohtaan. Oikeus ei kuitenkaan löytänyt irtisanomisperustetta naisen käytöksestä kuten ei sairauslomien väärinkäyttöihin liittyvistä väitteistäkään.

Käräjäoikeus tuomitsi telemarkkinointiyhtiön korvaamaan naiselle työsuhteen perusteettomasta päättämisestä 19 000 euroa ja yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä 5 000 euroa sekä maksamaan naisen 20 316 euron oikeudenkäyntikulut.

Itä-Suomen hovioikeuden arvion mukaan naisen irtisanomisen peruste ei ole liittynyt naisen terveydentilaan tai sairauksiin vaan siihen, että hänen on epäilty väärinkäyttäneen sairauslomia ja saaneen tällä tavoin palkallista vapaa-aikaa osallistuakseen koiranäyttelyihin.

Hovioikeus muistuttaa, ettei telemarkkinointiyhtiö voi vedota irtisanomisperusteena naisen menettelyyn aikana, jolloin hän ei edes ollut firman palkkalistoilla.

Hovioikeus on vapauttanut telemarkkinointiyhtiön velvollisuudesta maksaa naiselle 5 000 euroa yhdenvertaisuuslain mukaisena hyvityksenä. Lisäksi alentanut yrityksen naiselle maksaman oikeuskulukorvauksen käräjäoikeudessa 13 554 euroon.

Hovioikeus ei ole muilta osin muuttanut käräjäoikeuden tuomion lopputulosta. Yhtiö joutuu korvaaman naiselle hovioikeuskulut huomioiden kaikkiaan 46 281 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?