Nyt tarkkana roskien kanssa: näistä pakkauksista voit saada rahaa

Orkla on alkanut maksaa tiettyjen ruoka- ja makeispakkaustensa kierrättämisestä kuluttajille.

Kun kierrättää käytetyn perunalastupakkauksen Bower-sovellusta käyttämällä, voi ansaita kaksi pistettä, mikä vastaa kahta senttiä. Myös ketsuppipulloista voi saada panttia jatkossa.

8.3. 15:44

Monialayhtiö Orkla pyrkii saamaan pakkauksia yhä enemmän kierrätykseen. Se kertoo tiedotteessaan ottaneensa Suomessa käyttöön Bower-kierrätyssovelluksen.

Yhtiön tuotemerkeistä mukana hankkeessa ovat Panda, Taffel, Felix, Grandiosa, Paulúns, Oolannin, Risifrutti, Anyday Nuts, Abba ja Ekströms.

Ketsuppipulloista voi saada panttia jatkossa.

Eli jatkossa kannattaa palauttaa muun muassa karkkipussit, sipsipussit, ketsuppipullot, ja pakastepizzalaatikot kierrätysasemalle.

Järjestelmän käyttöönotto vaatii Bower-sovelluksen lataamista puhelimeen ja siihen rekisteröitymistä. Kun asiakas ostaa tuotteen tai ottaa sen käyttöön, hänen pitää skannata sen viivakoodi.

Kun hän on valmis pakkauksen kierrättämiseen, hänen pitää mennä kierrätysasemalle, skannata viivakoodi uudelleen ja kierrättää se oikeaoppisesti.

Viestintäjohtaja Nina Olin kertoo, että järjestelmä tarjoaa kierrätyspisteitä, mutta siihen voi myös lisätä vaikkapa oman taloyhtiönsä jätehuoneen.

Kukaan ei valvo, että pakkaukset laitetaan oikeaan paikkaan.

– Luotamme käyttäjän omatuntoon. Jos on nähnyt skannaamisen ja lajittelun vaivan ja on kierrätyspisteellä, en usko, että siinä vaiheessa kukaan enää laittaisi roskaa väärään paikkaan, Olin sanoo.

Kierrätetyistä pakkauksista kertyy pisteitä. Jokaisesta järjestelmässä mukana olevan brändin pakkauksesta, jonka viivakoodi on skannattu kierrätyspisteellä, saa kaksi pistettä. Muista pakkauksista saa yhden pisteen.

– Tuotteen hintaan ei lisätä etukäteen mitään, vaan me maksamme yhteistyöstä Bowerille, Olin sanoo.

Yksi piste on yhden sentin arvoinen. Kerätyt pisteet voi muuttaa rahaksi, lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai niillä voi lunastaa palkintoja.

Bower on ruotsalainen startup-yritys. Orkla kertoo, että Bower-sovelluksella on Pohjoismaissa yli 370 000 käyttäjää ja sen kautta kierrätetään yli kaksi miljoonaa pakkausta joka kuukausi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?