Hyvinvointiala haluaa kasvattaa Kela-korvauksia: ”nopea tapa purkaa hoitojonoja”

Kolme neljästä Hali ry:n kyselyyn vastanneesta käyttäisi nykyistä enemmän yksityisiä terveyspalveluja, jos Kela-korvaus olisi selvästi nykyistä suurempi.

Monessa kaupungissa hoitojonot hammashoitoon ovat kuukausien pituisia. Hali ry arvioi, että julkisen terveydenhuollon jonoja pystyttäisin purkamaan, jos Kela-korvauksia nostettaisiin.

8.3. 10:39

Kansalaiset kaipaavat yksityisestä terveydenhuollosta leikattuja Kela-korvauksia takaisin. Hyvinvointialan Hali ry:n ja Lääkäripalveluyritykset LPY:n teettämään kyselyyn vastanneista 76 prosenttia lisäisi yksityisten terveyspalvelujen käyttöä, jos Kela-korvaus olisi nykyistä selvästi suurempi.

– Kela-korvausten nostaminen ja kehittäminen olisi nopea tapa purkaa pitkiksi äityneitä hoitojonoja, Hali arvioi tiedotteessa.

Se kiinnittää huomiota siihen, että pienituloisimmat ovat halukkaimpia käyttämään selvästi enemmän yksityisiä terveyspalveluja, jos käynnistä korvattaisiin nykyistä merkittävästi suurempi osa.

Kyselyn toteutti Aula Research helmikuussa ja siihen vastasi 1 140 eri-ikäistä kansalaista.

Hyvinvointiala HALI ry:n terveyspalveluista vastaava johtaja Hanna-Maija Kause sanoo tiedotteessa, että Kela-korvaus on erittäin kustannustehokas.

– Kela-korvattu käynti on julkiselle sektorille merkittävästi edullisempi kuin terveyskeskuskäynti, sillä asiakas maksaa Kela-korvatusta käynnistä julkisen käyntiä selvästi suuremman osan itse, hän sanoo.

Hallitus on leikannut Kela-korvauksia merkittävästi. Vuoden alussa astui voimaan lakimuutos, joka poisti valtaosan yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien korvauksista.

Valtion osuus sairausvakuutuskorvauksen kustannuksista on Halin mukaan enää vain noin 90 miljoonaa euroa. Järjestö huomauttaa, että summa on todella pieni ja vertaa sitä hyvinvointialueiden sote-kustannuksiin, jotka ovat noin 22 miljardia euroa vuodessa.

Kela-korvausten poistaminen on myös valtiovarainministeriön maanantaina julkaisemalla listalla muiden mahdollisten säästötoimien joukossa. Kausen mielestä tämä olisi todella lyhytnäköistä ja tarkoittaisi vain kustannusten siirtämistä hyvinvointialueille.

Kausen mielestä järkevämpää olisi korottaa korvauksia ja kohdentaa niitä aloille, joissa yksityisillä palveluntuottajilla on merkittävä rooli, ja joita julkinen sektori ei pysty käytännössä hoitamaan.

– Tällaisia aloja ovat esimerkiksi suun terveys tai gynekologian kiireettömät palvelut, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?