Palkat nousevat vielä lisää kunnissa ja hyvinvointialueilla – ”Hoitajien palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla”

Palkat nousevat kunnissa ja hyvinvointialueilla lisää.

7.3. 14:48 | Päivitetty 7.3. 15:02

Kunta-alan ja hyvinvointialueiden palkat nousevat entisestään, sillä alalla päästiin sopuun niin sanotusta perälaudasta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT kertoo tiedotteessaan. Osapuolet ovat hyväksyneet tänään perjantaisen neuvottelutuloksen.

Sopimus koskee yli 420 000:ta palkansaajaa.

Kunta-alan neuvotteluissa viime vuonna sovittiin siitä, että jos vientialojen palkat ylittävät kunta-alan korotukset, kunta-alan korotuksia tarkastellaan uudestaan.

Kolme verrokkisopimusta ovat teknologiateollisuuden työntekijöiden, kemian perusteollisuuden ja kuorma-autoalan työehtosopimukset.

Tänään hyväksytty ratkaisu nostaa KT:n mukaan pysyviä henkilöstökustannuksia tänä vuonna 1 prosentilla ja ensi vuonna 1,1 prosentilla. Osa palkankorotuksista on kaikille maksettavia yleiskorotuksia ja osa paikallisesti sovittavia järjestelyeriä.

Henkilöstölle maksetaan lisäksi kesäkuussa vastaava kertapalkkio kuin yksityisillä verrokkialoilla. Täysiaikaisille työntekijöille palkkio on 467 euroa. Kertapalkkiot nostavat henkilöstökustannuksia tänä vuonna 1,1 prosenttia, KT laskee.

Kaikkiaan henkilöstökustannukset kasvavat tänä vuonna kunta-alalla 1,8 prosenttia eli 191 miljoonaa euroa. Kertapalkkion osuus on 119 miljoonaa euroa.

Hyvinvointialalla kulut nousevat 1,7 prosenttia eli 200 miljoonaa euroa tänä vuonna. Kertapalkkion osuus on 130 miljoonaa euroa.

KT:n lisäksi sopimusosapuolia olivat Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote ry.

Jukon, JHL:n ja Jytyn tiedotteen mukaan kunta-ja hyvinvointialan kaikilla sopimusaloilla yleiskorotus on aiemmin sovittujen korotusten lisäksi 1. kesäkuuta 0,7 prosenttia. Paikallisesti sovittavaa on 0,3 prosentti.

Kertaerä maksetaan kesäkuun lopussa.

Ensi vuonna yleiskorotus nostaa kesäkuun alussa palkkoja 0,77 prosenttia ja paikallinen erä on 0,33 prosenttia. Opettajien yleiskorotus maksetaan 1. toukokuuta ja lääkäreiden 1. lokakuuta tänä vuonna.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsimme sopimukseen neuvottelemalla ja että kytkös verrokkialoihin toteutuu täysimääräisesti. Ratkaisu on Suomen työmarkkinakentässä poikkeuksellisen laaja ja koskee lukuisia ammattialoja, Jukon hallituksen puheenjohtaja Katarina Murto (OAJ) sanoo tiedotteessa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo Twitterissä, että korotukset ovat historialliset.

– Hoitajien palkat nousevat lähes tuplasti enemmän kuin vientialoilla, Rytkönen sanoo.

Tehyn tiedotteen mukaan sote-sopimuksen palkat nousevat tänä vuonna yhteensä 6,7 prosenttia kertapalkkio ja aiemmin sovitut korotukset mukaan lukien. Ensi vuonna palkat nousevat yhteensä 6,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?