TS: Sähköyhtiön asiakkaat yrittivät kikkailla sopimuksilla – yllätyslasku seuraa perässä

Sopimuksista on yritetty päästä eroon tekemällä uusi sähkösopimus samaan talouteen esimerkiksi puolison nimissä.

7.3. 16:45

Kymmenet Turku Energian asiakkaat yrittivät kikkailla sähkösopimuksilla. Yhtiön mukaan noin 70 määräaikaisen sähkösopimuksen tehnyttä asiakasta on yrittänyt sopimusehtojen vastaisesti päästä eroon sopimuksestaan ennenaikaisesti. Asiasta kirjoittaa Turun Sanomat.

Sopimuksista on yritetty päästä eroon tekemällä uusi sähkösopimus samaan talouteen esimerkiksi puolison nimissä. Myyntijohtaja Harri Salon mukaan Turku Energia on yhteydessä näihin asiakkaisiin.

– Seuraamme näitä tapauksia ja olemme lähettämässä sopimusrikkomuksen tehneille asiakkaille kirjeen asiasta, Salo sanoi Turun Sanomille. Hänen mukaansa kirje sisältää laskun sopimusrikkomuksesta tai mahdollisuuden palata määräaikaiseen sopimukseen. Laskussa veloitetaan tappiot, jotka yhtiölle sopimuksen keskeyttämisestä aiheutuvat.

Viime syksynä moni solmi määräaikaisen sähkösopimuksen, kun pörssisähkön hinta näytti kohoavan kohti kattoa. Vuoden alussa markkinasähkön hinta laski voimakkaasti syksyn huipuista ja moni jäi jumiin markkinahintoja selvästi kalliimpaan määräaikaiseen sopimukseen.

Taloussanomat selvitti alkuvuodesta, millaiset mahdollisuudet kuluttajalla on irrottautua määräaikaisesta sähkösopimuksesta kesken kauden.

Lue lisää: Sähkösopimusten hinnat laskivat nopeasti – asiantuntija kertoo, milloin vanhan sopimuksen voi purkaa

Lähtökohtaisesti sopimus velvoittaa sähköyhtiön toimittamaan sähköä sovittuun hintaan ja myös sähkön kuluttajan ostamaan sähköä sovittuun hintaan määräajan.

Poikkeus on silloin, jos määräaikaisen sopimuksen kesto on yli kaksi vuotta. Tällöin irtisanominen onnistuu. Yleensä määräaikaiset sopimukset ovat kuitenkin tätä lyhyempiä.

Joskus määräaikaisesta sopimuksesta voi päästä eroon esimerkiksi vetoamalla työttömyyteen tai sairauteen. Sähköyhtiö voi myös suostua neuvottelemalla vaihtamaan sopimustyyppiä.

Keinottelu, kuten omien kirjojen siirto lyhyeksi aikaa muualle tai uuden sähkösopimuksen solmiminen puolison nimiin ei sen sijaan kannata.

Joillakin yhtiöillä on käytössä kulutuksen mukaan määrittyvä sopimussakko, jotkut taas veloittavat sen mukaan, mikä on jäljellä olevan sopimuskauden arvioitu sähkönkulutus.

Lue lisää: Sirkku jäi jumiin kalliiseen sähkö­sopimukseen – "Soitin asiakaspalveluun ja sanoin, että tämä on törkeää”

Lue lisää: Anita jäi jumiin kalliiseen sähkö­sopimukseen ja sai yli 700 euron laskuja – pääsi lopulta irti fiksulla kikalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?