Tältä näyttää, kun vinyylilevy valmistuu – ala uinui Suomessa 30 vuotta

Helsingin Levypuristamossa painetaan viikossa tuhansia levyjä mutta tilauskalenterissa on vielä tilaa kesähitille.

18.3. 12:30

Helsingin Kyläsaaressa potkaistiin alkuvuodesta käyntiin vinyylilevyn puristaminen, ensimmäistä kertaa Suomessa sitten 90-luvun. Nyt Helsingin levypuristamo valmistaa tuhansia levyjä viikossa. Puristamo työllistää tällä hetkellä neljä henkilöä, mutta kasvua on odotettavissa.

Siitä on lähes 30 vuotta, kun Suomessa vinyylilevyjen puristaminen lakkasi, ja ajatus levynpuristamossa Suomessa on kypsynyt siitä asti Helsingin Levypuristamon toimitusjohtajan Lupu Pitkäsen päässä.

– Vuonna 1997 lähdimme silloisen bändini kanssa ensimmäistä levyä julkaisemaan, vinyylille tietenkin, mutta Finnvox oli viimeisenä suomalaisena tehtaana lopettanut äänilevyjen valmistuksen jo vuonna 1995. Emme koskaan päässeet kotimaisen tehtaan kanssa asioimaan. Silloin kävi jo mielessä, että on hieman hankalaa lähteä levyjä ulkomailta tilaamaan. Ajatus on siis kytenyt jo aika pitkään.

  • Katso yllä olevalta videolta, kuinka vinyylilevy puristetaan.

2010-luvulla vinyylien suosio lähti uuteen nousuun ja markkinoille alkoi ilmestyä uusia puristuslaitteita. Pikkuhiljaa oman tehtaan perustaminen alkoi näyttää helpommalta.

– Kun vinyylien suosio on jatkunut 2020-luvun alussa, alkoi olla luontevaa perustaa Suomeen oma tehdas. Monessa muussa Euroopan maassa ei myöskään vuosikymmeniin ollut omia tehtaita, mutta niitä on tullut viimeisten vuosien aikana. Nyt Suomessakin.

Helsingin Levypuristamon avaamisen jälkeen vinyylilevyn tuotantolinja saadaan halutessa lähestulkoon täysin kotimaiseksi. Ainoastaan levyn valmistamiseen tarvittava muovi tulee ulkomailta.

Lupu Pitkänen kertoo, että heti tehdasta perustaessa oli selvää, että on tehtävä vihreä siirtymä.

– Tällä hetkellä kaikki energia mitä käytämme on fossiilitonta, uusiutuvaa kotimaista biokaasua ja tuulisähköä.

– Uusiutuvan energian käytön lisäksi, poikkeuksena ulkomaisista tehtaista, otamme tuottamamme energian ja lämmön talteen ja jalostamme sitä. Eli nostamme hukkalämmön lämpötilan Helsingin kaukolämpöverkon vaatimalle tasolle ja myymme sitten sen Helenille.

– Se vähentää kaukolämmön tuotannossa hiilen polttamista, eli mahdollisesti olemme jopa hiilinegatiivinen yritys.

Vaikka toistaiseksi levyjä on valmistettu vain kotimaan markkinoille, uskoo Pitkänen Helsingin Levypuristamon erottuvan juuri hiilineutraaliudellaan. Suomalaisen tehtaan erottaa se, että muualla tuotannossa syntymä hukkalämpö vapautetaan yleensä ulkoilmaan.

– Kyllä tämä on ehdottomasti myös vientituote. Euroopassa varmasti on asiakkaita, jotka tätä arvostavat.

Levypuristamon tilauskalenteri täyttyy hyvää vauhtia, mutta vielä voi löytyä tilaa, jos artisti haluaa itselleen esimerkiksi kesähitin vinyylille puristaa.

– Jos laittaa tilauksen sisään, huhtikuussa voidaan vielä toimittaa, että hyvin ehtii ennen kesän kiertuetta.

Pitkänen ei tyrmää musiikinkuuntelua esimerkiksi suoratoistopalveluista.

– Mutta jos haluaa fiilistellä ja saada kokonaisvaltaisen kokemuksen levyn kanssa, niin siinä kohtaa ei ehkä ole vinyylin voittanutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?