Kiinteistöliitto: Pakkoremontti uhkaa yli puolta miljoonaa omakotitaloa ja miljoonaa muuta asuntoa Suomessa

Suomalaisista kerrostaloista ja omakotitaloista noin puolet pitää korjata, jos uusi EU-direktiivi astuu voimaan esitetyssä muodossaan. Kiinteistöliiton mukaan suuri osa korjauksista olisi ennenaikaisia.

Jos EU-direktiivi uudistetaan ehdotetusti, taloyhtiöt voivat Kiinteistöliiton mukaan tekemään muun muassa julkisivuremontteja todellista tarvetta aikaisemmin.

7.3. 10:20

Euroopan unionin parlamentti äänestää tämän kuukauden puolivälissä energiatehokkuusdirektiivistä.

Kiinteistöliitto kirjoittaa tiedotteessaan, että uusittava direktiivi uhkaa pakottaa yli kahden miljoonan suomalaisen kodit ennenaikaisiin korjauksiin kiristyvien energiatehokkuusvelvoitteiden täyttämiseksi.

– Energiatehokkuuden parantaminen erillään muusta asuinrakennuksen korjaustarpeesta on kallis ja kustannustehoton tapa tavoitella päästöjen vähentämistä, sanoo Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen tiedotteessa.

Jos direktiivi toteutuu ehdotetusti, noin 1,5 miljoonaa asuntoa, joista lähes 570 000 on omakotitaloja, on korjattava vuoden 2032 loppuun mennessä.

Kiinteistöliiton mukaan tämä tarkoittaa esimerkiksi rakennuksen lämmöneristävyyden parantamista julkisivuremontin avulla tai lämmitysjärjestelmän vaihtamista, vaikka näille korjauksille ei muuten olisi vielä tarvetta.

Siitä mitä nämä vaadittavat korjaukset käytännössä olisivat, ei ole vielä olemassa tarkempia tietoja. Energiatehokkuusdirektiiviä käsitellään tällä hetkellä EU:n tasolla. Sen jälkeen asia siirtyy kansalliselle tasolle.

Yhteensä korjaukset maksaisivat liiton arvion perusteella noin 21 miljardia euroa. Hiltusen mielestä muutoksen toteutuminen esitetysti olisi haastavaa suomalaisille kotitalouksille.

– Kasvavalla määrällä kotitalouksia ja taloyhtiöitä on jo nykyisinkin vaikeuksia saada rahoitusta korjauksiin, hän huomauttaa.

Eri puolilla Suomea etenkin taantuvilla alueilla on rakennuksia, joiden käyttö hiipuu.

– Korjauspakko koskisi myös asuinrakennuksia, joilla ei ole tulevaisuudessa käyttöä. Se on rahan ja materiaalisten resurssien tuhlaamista, Hiltunen sanoo.

Omakotiliitto vaatii esityksen parantamista. Se haluaa, että EU:n ilmastotavoitteisiin tähdätään yleisesti hyväksyttävissä ja tosiasiallisesti toteutettavissa olevin tavoin.

EU-parlamentin äänestyksen jälkeen asian käsittely jatkuu parlamentin, neuvoston ja komission kolmikantaneuvotteluissa. Jäsenvaltioille pitää Omakotiliiton mielestä varmistaa riittävä päätöksentekovalta ja mahdollisuus valita sopivimmat keinot tavoitteiden saavuttamiseksi.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander sanoo, että kyseinen direktiivi koskettaa uudella tavalla jokaista EU-kansalaista.

– On keskeistä, että päätöksenteossa huomioon teknistaloudelliset näkökulmat pakkoremonttivaatimuksissa, eikä ajeta ihmisiä taloudelliseen ahdinkoon, hän lisää.

Lue lisää: Joissakin taloyhtiöissä meno on villiä: Röyhkeää omien etujen ajamista, ”mafiameininkiä” ja pimittämistä

Lue lisää: Uskaltaako talon myydä vain purku­kuntoisena? Suomessa talo­kaupat johtavat usein riitoihin

Lue lisää: Asunnon arvo voi romahtaa nollaan, mutta velka jää – "Nämä ovat erittäin surullisia tapauksia"

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?