Finnwatchin paljastusraportti: Sami Kurosen ja Vappu Pimiän nimikkoviinejä valmistetaan sietämättömissä oloissa

Finnwatchin raportissa kerrotaan muun muassa kehnoista asuinoloista, riittämättömästä palkasta ja syrjinnästä.

Muun muassa Kuronen Redin, Vappu Organicin ja Pearly Bayn taustalta löytyi ongelmia.

7.3. 0:30 | Päivitetty 7.3. 9:14

Homeisia asuintaloja ja hökkelikyliä, elämiseen riittämätön palkka, työturvallisuuspuutteita ja nimittelyä. Kansalaisjärjestö Finnwatch kertoo havainneensa monia ihmisoikeusloukkauksia Alkon eteläafrikkalaisissa hankintaketjuissa.

Järjestö kertoo tiistaina julkaistussa raportissaan muun muassa kehnoista asuinolosuhteista, syrjinnästä työhönotossa ja palkkauksessa, puutteista työterveydessä ja -turvallisuudessa sekä epäasiallisesta käytöksestä. Raporttia varten on haastateltu työntekijöitä viljelytiloilta, joiden rypäleitä käytetään 11 Alkon vakiovalikoimaan kuuluvan viinin tuotannossa.

Järjestö sanoo tilojen rypäleitä käytettävän esimerkiksi Pearly Bayn, Kuronen Redin, Grinder Pinotagen ja Green Naturen valmistuksessa.

Alkon myydyin eteläafrikkalainen viini, Pearly Bay, tehdään Louisvale Winesin viljelemistä rypäleistä. Finnwatchin tekemien haastattelujen mukaan työntekijöiden peruspalkka vastaa Etälä-Afrikan minimipalkkaa, joka sellaisenaan jää alle elämiseen riittävän tason. Ongelmia oli myös työntekijöiden asumuksissa ja työturvallisuudessa. Työntekijät altistuvat terveydelle haitallisille kemikaaleille ja he joutuvat asumaan joko homeisissa taloissa tai tilapäisissä hökkeleissä.

Alkon valikoimissa on runsaasti myös W+E Dreyer Boerderyn tiloilla kasvatetuista rypäleistä valmistettuja viinejä. Näitä ovat Amka Finlandin maahantuoma Grinder Pinotage sekä Hedonin maahantuomat Organic Chenin Blanc, Kuronen Red ja Vappu Organic.

W+E Dreyer Boerdery nousi esiin jo 2016 julkaistussa Viinin katkera maku -tv-dokumentissa.

Myös Green Nature, Grinder Pinotage ja Organic Chenin Blanc listataan ongelmallisten viinien joukkoon.

Finnwatchin haastatteluissa ilmeni, että myös W+E Dreyr Boerderyn työntekijöille maksettiin minimituntipalkkaa. Miesten ja naisten työsuhteissa oli kuitenkin merkittäviä eroja.

Haastateltujen työntekijöiden mukaan vain miehille maksetaan sadepäivien osalta palkkaa. Tämä saattaa Finnwatchin johtua siitä, että työntekijöiden mukaan W+E Dreyer Boerderyn tiloille palkataan vain miehiä vakituiseen työsuhteeseen, kun taas naisille on tarjolla vain kausityötä. Naisten asemaa heikentää entisestään se, että vain vakituisille työntekijöille kertyy eläkettä.

– (Palkka) ei ole riittävä. Olen äiti, joka joutuu käymään töissä. Kun sataa, palkkani jää pieneksi, sillä minulle ei makseta sadepäivistä. Haluaisin vakinaisen työn, sillä vakituisille työntekijöille maksetaan sadepäiviltä. Ongelma on, että vain miehiä otetaan vakituiseen työhön, eräs haastateltu kertoo Finnwatchin mukaan.

Raportissa nousi esiin myös W+E Dreyer Boerderyn omistajan käytös työntekijöitä kohtaan, jota luonnehditaan aggressiiviseksi ja ilkeäksi.

Sami Kuronen kommentoi asiaa lyhyesti Iltalehdelle sanoen, että asiat kuulostavat ikäviltä ja kauheilta. Hän kertoi kuulleensa tutkimuksesta vasta eilen. Kurosen mukaan asia on Alkon ja maahantuojan käsissä.

Esimerkiksi apartheidin aikainen rotuerottelu vaikuttaa Finnwatchin raportin mukaan edelleen siihen, miten johto suhtautuu työntekijöihin.

– He kohtelevat työntekijöitä eriarvoisesti. Toisia suositaan muiden kustannuksella. Kemikaaleja suihkutettaessa joku saa suojavarusteet ja toinen ei riippuen siitä, pitävätkö he sinusta vai eivät, raportissa kerrotaan erään työntekijän sanoneen.

Alko: Syytökset vakavia

Alko pitää Finnwatchin löytämiä epäkohtia ja ihmisoikeusloukkauksia todella huolestuttavina, valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen sanoo STT:lle.

– Nämä ovat tosi vakavia asioita ja kaiken kaikkiaan vakavia syytöksiä, joihin täytyy myös tarttua vakavuudella. Kannamme huolta hankintaketjussamme työskentelevistä ihmisistä ja heidän hyvinvoinnistaan.

Alko lähtee yhdessä tavarantoimittajiensa kanssa etsimään ratkaisuja ongelmiin ja epäkohtiin. Samaan aikaan ongelmat Etelä-Afrikasta tulevien viinien tuotannossa eivät valitettavasti yllätä, Koskinen sanoo.

– Jo aiemmin on ollut tiedossa, että Etelä-Afrikka on yksi haastavimmista maista sosiaalisen vastuun suhteen. Toimenpiteitä on tehty paljon ennenkin, niin auditointeja, koulutuksia kuin erilaisia sertifiointeja.

Koskisen mukaan edistystä on tapahtunut viime vuosina, kiitos laajan yhteistyön. Hän toivoo, etteivät nyt esille tulleet epäkohdat leimaisi koko Etelä-Afrikan markkinaa.

"Ei selvästi ollut minkäänlaista käsitystä"

Alko on alkanut edellyttää tavarantoimittajiltaan ihmisoikeuksia koskevaa asianmukaisen huolellisuuden prosessia. Raportin mukaan toimittajat eivät kuitenkaan täytä vaatimuksia.

– Osalla viinien maahantuojista ei selvästi ollut minkäänlaista käsitystä siitä, mitä niiltä odotetaan, Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti huomauttaa tiedotteessa.

Finnwatch kysyi neljältä Alkon tavarantoimittajalta niiden vastuullisuuskäytäntöjä. Kyselyn saivat Amka Finland, Arvid Nordquist Finland, Hartwall ja Hedon.

Raportin mukaan tavarantoimittajat ovat käytännössä ulkoistaneet vastuullisuusvalvonnan heikkolaatuisille sertifiointi- ja auditointijärjestelmille.

Finnwatchin mukaan viinitilojen työntekijöitä tai heidän edustajiaan ei osallisteta vastuullisuusvalvontaan. Ilman heitä yritykset eivät voi uskottavasti arvioida toimenpiteidensä vaikutuksia.

Ongelmista huolimatta eteläafrikkalaisia viinejä ei tarvitse Finnwatchin mielestä boikotoida. Järjestö neuvoo valitsemaan mieluiten reilun kaupan luomuviinejä, joita se pitää sosiaalisesti ja ekologisesti parhaina vaihtoehtoina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?