Taloyhtiön pitäisi toimia demokraattisesti, mutta Taloussanomien kyselyyn vastanneet lukijat kertovat tilanteista, joissa yksi klikki hoitaa asioita jokseenkin omavaltaisesti. 68-vuotias nainen kertoo, että heidän asunto-osakeyhtiössään Joensuussa hallitus valitsee itse itsensä.
– Taloyhtiössämme on ollut ”mafia” jo monta vuotta. Pitkään talossa asuneet hamstraavat valtakirjoja ja hallitus pysyy samana, nainen kuvaa.
Yhtiön hallituksessa oli hänen mukaansa pitkään kaksi pariskuntaa, nyt yksi. Isännöitsijätoimiston työntekijä on hallituksen puheenjohtaja.
Kun nainen oli kummastellut, miksei ilmastointia ollut korjattu, vaikka asia oli kartoitettu vuosia sitten, häneltä kysyttiin, miksi muutit taloon, kun et ole tyytyväinen hallituksen työhön.
Autopaikkaa naiselle ei tahtonut löytyä, vaikka neljä paikkaa oli hänen mukaansa vapaana. Hän kertoo, että ne olivat sääntöjen vastaisesti muualla asuvien käytössä.
– Erittäin ikävää huseeraamista on paljon.
Naisen mukaan yksi hallituksen jäsen piti omaa pakastintaan yhtiön tiloissa, eikä halunnut maksaa käyttämästään sähköstä. Perusteluna oli hallituksen jäsenen miehen ahkeruus.
Naisen mukaan arempi ei uskalla sanoa mitään, koska taloyhtiössä ajetaan omia etuja röyhkeästi ja kovaan ääneen.
”Kaikki pelkäävät tyyppiä. Siksi on vaikea saada hallitukseen jäseniä.
Hallituksen tulee taloyhtiössä huolehtia hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta ja muusta toiminnasta. Sen pitäisi myös valvoa taloyhtiön taloutta ja varmistaa, että osakkaat saavat riittävästi tietoa.
Hallitus valitaan yhtiökokouksessa. Vaikka osakkailla on oikeus vaatia johtoporukan vaihtamista, aina se ei onnistu.
– Taloyhtiössämme on ollut sama klubi kymmenen vuotta, kertoo 27-vuotias helsinkiläismies.
Talo sijaitsee Helsingin keskustassa ja mies kirjoittaa, että sen arvo on yli 50 miljoonaa euroa. Yhtiön hallituksen osaamisesta voi hänestä olla montaa mieltä.
Mies kertoo, että varsinkaan sijoittajia hallitukseen ei haluta.
– Viimeksi, kun eräs sijoittaja yritti sinne, häntä alettiin perusteettomasti syyttää henkilökohtaiseen elämään liittyvistä asioista.
Espoolainen 75-vuotias mies puolestaan kertoo, että heillä iäkäs rouva pyrkii vuodesta toiseen hallitukseen.
Yhtiökokousten välillä hän kiusaa hallituksen jäseniä jatkuvasti pihaan liittyvillä aloitteillaan ja kutsuu kokoon epävirallisia kokouksia.
Yhtiökokoukset sujuisivat kirjoittajan mukaan muuten hyvin, mutta yksi öykkäri pitää yksinpuhelujaan ja haukkuu hallituksen jäsenet, osakkaat, asukkaat ja koko maailmantilanteen. Jos aggressiivista puhetulvaa yritetään keskeyttää, hän innostuu lisää ja valittaa, että hänen puheoikeuttaan yritetään rajoittaa.
– Kaikki pelkäävät tyyppiä. Siksi on vaikea saada hallitukseen jäseniä, mies kirjoittaa.
”Valituksiin vastataan, että mitä siinä nillität.
On tavallista, että hallitukseen ei löydy halukkaita. Moni vastaaja kertoo ongelmasta.
Hallitukseen joutumisen pelko voi jarruttaa myös intoa yhtiökokoukseen osallistumisesta. Moni vastaaja kertoo, että taloyhtiön kokouksiin osallistuu vain murto-osa osakkaista.
Osallistumattomuuteen voi olla muitakin syitä. 47-vuotias nainen Mikkelistä kirjoittaa, että heillä on ollut sama hallitus yli kymmenen vuotta. Kokoonpanon muuttamista vaikeuttaa se, että yhtiökokous pidetään virka-aikana, jolloin työssä käyvät eivät pysty osallistumaan siihen.
Isännöitsijä vastaa taloyhtiön hallinnosta ja arjen pyörittämisestä taloyhtiön hallituksen ohjeistamana. Hänen pitäisi huolehtia, että taloyhtiön arki sujuu ja kiinteistö ja rakennukset pysyvät hyvässä kunnossa.
– Isännöitsijän rooli on iso, ja hänen ansiostaan yhtiö saattaa joko toimia ja kehittyä tai köyhtyä ja lahota pystyyn, kirjoittaa Hämeessä asuva 56-vuotias vastaaja.
– Isännöitsijän oman ja tuttujen remppafirmojen edun ajaessa isännöitävän taloyhtiön edun edelle löysä isännöitsijä tekee suurta hallaa taloyhtiölle, hän jatkaa.
Seniori-besserwisser-osakkaat ja heitä myötäilevät ja hallitustyötä pelkäävät estävät hänen mukaansa isännöinnin kilpailuttamisen.
– Meillä on niin sanottu teinihallitus, joka vailla kummempaa elämänkokemusta tai osaamista on täysin isännöitsijän vietävänä, 49-vuotias helsinkiläismies puolestaan kirjoittaa.
Yhtiössä teetetään hänestä turhia remontteja, vaikka se on jo kaulaa myöten veloissa. Maalämpöremontin jälkeen asunnossa on hänen mukaansa kylmä ja kuuma vesi ei enää ole kovin kuumaa.
– Valituksiin vastataan, että mitä siinä nillität, onhan sinulla mahdollisuus vaikuttaa asioihin yhtiökokouksessa.
49-vuotias kertoo, että jos joku vastustaa hankkeita, yhtiökokouksia järjestetään niin pitkään, kunnes paikalla ei ole enää riittävästi vastustajia ja päätös nuijitaan läpi.
Klikkiytyminen voi johtua myös sukulaisuudesta. 27-vuotias nainen Nokialta kertoo, että hänen on vaikea vaikuttaa taloyhtiön kokouksissa, koska 85 prosenttia osallistujista on sukua keskenään.
– En olisi ostanut osaketta tästä, jos tämä olisi tullut ajoissa ilmi. Mikään asia ei etene muiden kuin sukulaisten kesken, hän harmittelee.