Osakkaan oikeus tehdä esteettömyyttä parantavia muutoksia taloyhtiön yhteisiin tiloihin vahvistuu

Asunto-osakeyhtiön osakkaalla on jatkossa vahvempi oikeus tehdä esteettömyyttä parantavia muutoksia yhtiön yhteisiin tiloihin.

Jatkossa esimerkiksi kulkuluiskien asentaminen helpottuu.

5.3. 17:11

Esimerkiksi kulkuluiskien ja tukikaiteiden asentaminen taloyhtiön yhteisiin tiloihin helpottuu lakiuudistuksen myötä.

Asunto-osake­yhtiö­lain uudistus astuu voimaan ensi keskiviikkona. Sen myötä taloyhtiön hallitus ei voi enää perustelematta kieltää osakasta tekemästä esteettömyyttä parantavia muutoksia yhteisiin tiloihin.

– Tähän saakka yhtiöllä on ollut niin sanottu vapaa harkintavalta, myöntääkö se osakkaalle oikeuden tällaisen muutostyön tekemiseen yhtiön tiloissa, neuvonta­lakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta kertoo STT:lle.

– Nyt osakkaan oikeutta muutostöihin yhtiön tiloissa vahvistetaan.

Haltian mukaan taloyhtiöllä säilyy oikeus asettaa muutostöille ehtoja ja myös kieltää ne, jos töistä aiheutuu haittaa yhtiölle tai toisille osakkeenomistajille.

– Joudutaan siis tekemään intressi­punnintaa, jos osakkaan etu ja esimerkiksi muiden osakkaiden haitta ovat vastakkain, Haltia sanoo.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaalla on huoneistossaan suhteellisen vahva muutos­työ­oikeus. Haltian mukaan lakimuutoksessa ei ole kyse siitä, että osakas saisi vastaavan oikeuden nyt täysimääräisenä yhteisiin tiloihin.

– Sen sijaan, jos osakas on aikeissa tehdä esteettömyyttä parantavan muutostyön yhtiön tiloihin, hän saisi siihen lähtökohtaisesti oikeuden, Haltia sanoo.

– Osakkaalla kuitenkin säilyy edelleen ilmoitusvelvollisuus yhtiölle ja velvollisuus noudattaa hyvää rakennustapaa. Taloyhtiö saa myös valvoa muutostyötä.

Vaikka uudessa laissa puhutaan muutostyöstä "ilmoittamisesta", Haltian mukaan kyse on käytännössä luvan hakemisesta muutostyölle taloyhtiöltä.

– Ilmoitukseen täytyy saada yhtiöltä vihreää valoa, mutta yhtiö ei toisaalta voi enää suoralta kädeltä evätä lupaa, Haltia summaa.

Asunto-osakeyhtiölain uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?