Bussilakko päättyi – varaudu vielä näihin lakkoihin

Vaikka linja-autoalalle saatiin eilen neuvotteluissa sopu, eivät kaikki liikennealan lakonuhat ole vielä poistuneet.

Joukkoliikenne­yhtiöiden mukaan bussiliikenne palaa normaaliksi näillä näkymin maanantaina.

4.3. 14:44

Suurissa kaupungeissa hankaluuksia työmatkalaisille aiheuttanut bussilakko sai perjantaina päätöksen, kun työriidan osapuolet pääsivät myöhään illalla sopuun. Myös huoltokorjaamot pääsivät eilen neuvottelu­tulokseen.

Linja-auton­kuljettajat alkavat nyt palata töihin, mutta paluu normaaliin ei tapahdu välittömästi. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijä­liiton mukaan kuljettajat palaavat töihin viimeistään maanantaina.

Esimerkiksi pääkaupunki­seudulla HSL tiedottaa, että matkustajien kannattaa varautua siihen, että vuoroja voi vielä viikon­loppuna jäädä ajamatta. Normaaliksi liikenne palautuu vasta maanantaina.

– Aamulla HSL:n alueella liikenteessä oli jo noin 70 prosenttia normaalista linja-auto­liikenteestä. Sunnuntaina tilanne voi olla vielä parempi, kertoo HSL:n viestinnän asiantuntija Tapio Tolmunen.

Myös Turun seudun joukko­liikenteestä huolehtiva Föli ja Tampereen seudun Nysse ilmoittavat, että viikonlopun vuoroissa voi olla vielä häiriöitä.

Kaikki liikennettä koskevat lakonuhat eivät ole poistuneet. Rautatie­liikennettä uhkaa edelleen lakko kuun puolivälin jälkeen. Veturimiehiä koskeva lakko voi toteutuessaan halvaannuttaa junaliikenteen.

Rautatiealan Unioni RAU hylkäsi veturin­kuljettajia koskevan valtakunnan­sovittelijan sovinto­esityksen torstaina. Työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi kuitenkin lakon alkamista, niin että se voi alkaa aikaisintaan 20. maaliskuuta.

Lentoliikenteessä voi puolestaan näkyä ilmailu­tekniikkaa koskeva lakko. Ammattiliitto Pro jätti keskiviikkona alaa koskevan lakkovaroituksen Palvelualojen työnantajat Paltalle. Lakko on tarkoitus järjestää 15.–22. maaliskuuta ja sillä voi olla vaikutuksia lento­liikenteeseen.

Muillakin aloilla on lakonuhkia. Siivoojat ja kiinteistön­hoitajat uhkaavat mennä lakkoon maaliskuun puolivälissä. Palvelualojen ammattiliitto PAM lopetti keskiviikkona sopimus­neuvottelut tuloksettomina ja antoi alalle lakkovaroituksen.

Kaksipäiväisen lakon on määrä alkaa 16. maaliskuuta. Se koskisi noin 2 500 työntekijää. Sovittelua jatketaan ensi keskiviikkona.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?