Linja-autoalan lakko päättyy

Bussilakko on loppu.

3.3. 20:18 | Päivitetty 4.3. 0:34

AKT:n hallitus on hyväksynyt neuvottelutuloksen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Lakot päättyvät välittömästi. Lakot ehtivät kestää kolme päivää. Myös ALT on hyväksynyt sopimukset.

Aiemmin perjantaina työriidan osapuolet eli Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) sekä Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) kertoivat saavuttaneensa neuvottelutuloksen huoltokorjaamoalan työriidassa.

– Olemme AKT:ssä tyytyväisiä sekä solmittuihin työehtosopimuksiin että työtaisteluiden päättymiseen. Kaikkiin tavoitteisiin ei tällä kertaa päästy, mutta sopimuksen syntyminen vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kokonaisuuteen voi olla ainakin osittain tyytyväinen, sanoo AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko liiton tiedotteessa.

Liittojen hallinnot käsittelivät neuvottelutuloksia vielä perjantai-iltana, ja hyväksyivät ne.

Neuvottelutulos eroaa sovintoehdotuksesta siten, että se on syntynyt työriidan osapuolten välisen neuvottelun tuloksena.

Neuvotteluja on käyty työ- ja lepoajoista

AKT hylkäsi viime tiistaina sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Aiemmin tänään Kokko sanoi tiedotteessa, että linja-autoalan sovittelun keskiössä ovat nyt olleet työ- ja lepoajat.

– Neuvotteluja käydään työhönsidonnaisuusajasta ja työpäivän pituudesta eli maksimiajasta, Kokko sanoi aiemmin.

Työaikoihin saatiinkin neuvottelutuloksessa AKT:n mukaan paikallisen sopimisen malli työhön­sidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle.

– Nykyisellään tämä tarkoittaa linja-autonkuljettajalla 11,5 tunnin pituista päivää työpäivän alkamisesta sen päättymiseen, neuvottelutuloksen hyväksymisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa kerrotaan.

Sopimukset pitävät sisällään myös muun muassa kuuden prosentin palkankorotukset, arkipyhäkirjauksen, rinnakkaissopimusten kiellon sekä sosiaalitilatyöryhmän. Kaikki määräykset eivät AKT:n mukaan koske molempia työehtosopimuksia.

Lakot huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla alkoivat keskiviikkona. Huoltokorjaamoalan lakon oli tarkoitus päättyä ensi viikon keskiviikkona 8. maaliskuuta ja bussilakon ensi viikon perjantaina 10. maaliskuuta, ellei sopua olisi sitä ennen synny.

Lisäksi AKT on antanut lakkovaroitukset uusista lakkojaksoista. Toinen lakkojakso olisi alkanut tiistaina 14. maaliskuuta kolmelta aamuyöllä ja päättynyt lauantaina 18. maaliskuuta kolmelta aamuyöllä.

Kolmas lakkojakso taas olisi alkanut tiistaina 21. maaliskuuta kolmelta aamuyöllä ja päättynyt perjantaina 24. maaliskuuta kolmelta aamuyöllä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?