Kiinteistövälittäjät: Moni asuntokauppa kaatuu nyt pankin takia

Kauppojen määrä on alkanut kasvaa erityisesti kasvukeskusten kerrostaloasunnoista.

Kerrostaloja Jätkäsaaressa Helsingissä 10. tammikuuta 2023.

3.3. 8:22

Kyselyt ja tarjoukset myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi. Kauppojen määrä kasvaa eniten kasvukeskusten kerrostaloasunnoista.

Näin osoittaa Suomen kiinteistönvälittäjien (SKVL) helmi-maaliskuun vaihteessa tekemä jäsenkysely.

Suomen eri paikkakunnilla on suuria eroja siinä, kuinka nopeasti kauppa on lähtenyt käymään. Helsingin kantakaupungissa yli 60 prosenttia vastanneista raportoi selvää nousua kerrostaloasuntojen kaupassa, mutta keskustan ulkopuolella vauhti ei ole sama.

Samoin pääkaupunkiseudun ympäryskunnissa yli 60 prosenttia välittäjistä raportoi selvää nousua rivi-, pari- ja omakotitalokaupassa.

Turussa ja Tampereella, Jyväskylässä ja Kuopion suunnalla asuntokaupassa on selvää vilkastumista, Oulussa hiukan hitaammin kuin muissa suuremmissa kaupungeissa.

SKVL:n mukaan moni kauppa kaatuu nyt siihen, että pankki ei suostu rahoittamaan sitä. Ilmiötä esiintyy erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella ja pienemmillä paikkakunnilla.

Yli 60 prosenttia pientalo- ja rivitalokaupasta tehdään ennen vuotta 1990 rakennetuista taloista. Kiinteistönvälittäjien mukaan näiden talojen rahoittamisessa pankit yskivät ja se näkyy nyt kauppamäärissä.

Tämän ikäiset talot ovat hinnoiltaan huomattavasti helpommin perheiden budjeteille mahdollisia, ja isojakin remontteja halutaan tehdä. Erityisesti energiaremonttien tekeminen tulisi nyt olla mahdollista vihreillä lainoilla, joissa olisi edullisemmat lainan ehdot, SKVL totesi.

– Toivomme, että kansallisomaisuuden peruskorjaaminen energiatehokkaaksi sekä sen tukeminen ja rahoittaminen nousee yhdeksi keskeiseksi tekijäksi seuraavan hallituksen ohjelmassa, Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg sanoi tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?