Junalakko uhkaa edelleen – alkua siirrettiin kahdella viikolla

Rautatiealan Unioni RAU ei ole hyväksynyt valtakunnansovittelijan esitystä veturinkuljettajien osalta. Sovittelu jatkuu ensi tiistaina.

Junaliikennettä uhkaava lakko on edelleen mahdollinen.

2.3. 17:24 | Päivitetty 2.3. 17:49

Junaliikennettä koskeva lakko voi vielä toteutua veturinkuljettajien osalta. Sen alkua on kuitenkin siirretty.

Rautatiealan ammattiliitto RAU ja palvelualojen Palta hyväksyivät tänään torstaina valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen, joka koski asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta ja toimistotehtäviä.

RAU kuitenkin hylkäsi veturimiestehtäviä koskevan sovintoehdotuksen. Palta olisi sen sijaan ollut valmis hyväksymään ehdotuksen. Sovittelua jatketaan ensi viikon tiistaina iltapäivällä.

– Suurimpana syynä tähän sovintoesityksen yksimieliseen hylkäykseen oli se, että työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia ei esitykseen sisältynyt, RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki sanoo ammattiliiton tiedotteessa.

RAU:n lakko uhkasi alkaa ensi maanantaina. Työministeri Tuula Haatainen (sd) kuitenkin siirsi alkavia työtaisteluja niin, että lakot voivat alkaa aikaisintaan 20. maaliskuuta.

RAU antoi torstaina uuden lakkovaroituksen 20. maaliskuuta – 31. maaliskuuta väliselle ajalle. Tämä lakko pysäyttää junaliikenteen, mikäli sopuun ei päästä tätä ennen. Työtaistelutoimet koskevat siis nyt veturinkuljettajia.

Myös konduktöörit olivat menossa ensi viikolla lakkoon. Heitä edustava ammattiliitto JHL ja työnantajapuolta edustava Palta hyväksyivät kuitenkin jo aiemmin päivällä valtakunnansovittelijan eilen antaman sovintoehdotuksen.

Tämä sopimus koskee junien konduktöörien lisäksi myös raitiovaunukuljettajia ja metrojunakuljettajia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?