Pankkipomo: Taloyhtiöiden hallituksissa istuu vanhoja osakkaita jarruna liian pitkään

Taloyhtiön yhtiökokoukseen kannattaa valmistautua ja osallistua, haluaapa uudistuksia tai ei. Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja vaihtaisi taloyhtiön hallituksen parin vuoden välein.

Yhtiökokouksissa päätetään muun muassa energiaremonteista ja kilpailuttamisista.

2.3. 16:15

Kevät on taloyhtiöiden yhtiökokousten aikaa. Yleisimmät osakkaiden yhtiökokoukseen tuomat asiat koskevat nyt energiaremontteja, Säästöpankkiryhmään kuuluvasta kiinteistövälitysketju Sp-Kodista kerrotaan.

Muita yleisiä aiheita ovat autojen sähkölatauspisteet ja muut kustannussäästöjä tuovat toimenpiteet. Tupakointikielto parvekkeilla on myös tyypillinen yhtiökokoukseen tuotu asia.

Lue lisää: Nyt jos koskaan kannattaa mennä taloyhtiön kokoukseen – jopa 20 prosentin korotuksia vastikkeisiin

Ylipäänsä ehdotuksia esittävät usein muita aktiivisemmin uudet osakkaat. He saattavat esittää putkiremontin hankesuunnitelman käynnistämistä, täsmennyksiä taloyhtiön olemassa olevaan pitkän tähtäimen suunnitelmaan tai sen noudattamista.

Vanhat osakkaat ja pitkään toimiva sama hallitus jarruttavat usein uudistuksia, Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund sanoo tiedotteessa.

– Valitettavasti monissa vanhoissa yhtiöissä vuosikausia toiminut sama, vanhoista osakkaista muodostuva hallitus, toimii usein jarruna taloyhtiön kehittämisessä ja korjaushankkeiden edistämisessä. Hallituksen kokoonpanoa kannattaisi vaihtaa parin vuoden välein.

Asunnonomistajien on hyvä muistaa, että yhtiökokouksiin kannattaa aina valmistautua ja osallistua. Jokaisen asunnonomistajan tulisi vähintäänkin tuntea oman taloyhtiönsä yhtiöjärjestys.

Yhtiökokous on ainoa paikka, jossa osakkeenomistaja voi vaikuttaa oman asuntonsa arvon kehitykseen ja taloyhtiötä koskevaan päätöksentekoon asunto-osakeyhtiössä.

Monet eivät tiedä, että osakas voi käyttää avustajaa kokouksissa ja antaa asianajajalle valtakirjan edustaa itseään kokouksissa.

SP:stä muistutetaan myös, että kilpailuttamalla isännöinti, huoltoyhtiö, vakuutukset ja pankki saattaa yhtiölle syntyä merkittävääkin säästöä, ja siksi kilpailutuksia kannattaisi tietyin väliajoin tehdä.

Lue lisää: Miika, 26, myy rivarikolmiotaan 50 euron neliöhinnalla – "Tätä on epäilty näppäilyvirheeksi"

Lue lisää: Lukuisat ongelmat riivaavat tornitalon asukkaita Helsingissä – näin rakennusyhtiö vastaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?