Fortum teki asiakkailleen tarjouksen: ”Säästin 2 000 euroa, kun en ottanut sitä”

Jos Markku Hänninen olisi hyväksynyt Fortumin tarjouksen, hänen perheensä sähkölasku olisi ollut neljä kertaa toteutuneen suuruinen.

Vaikka viime vuoden lopulla sähkön hinta kiipesi rajusti, Markku Hänninen piti Fortumin pörssisähköasiakkailleen tarjoamaa sähkön kiinteää hintaa aivan liian kovana.

5.3. 6:15

Vihtiläinen Markku Hänninen kiinnostui viime vuoden lopulla Fortumin Hintatakuu Tarkka-sähkösopimuksesta, koska sitä kaupattiin tuolloin ilman erillistä 5,90 euron lisähintaa.

Hän aktivoi sopimuksen, jota Fortum markkinoi pörssisähköasiakkailleen sillä, että asiakas pystyy suojautumaan hintariskiltä. Kun Hänninen sai ensimmäisen tarjouksensa, hän totesi, että se ei ollut erityisen houkutteleva.

Yhtiö tarjosi mahdollisuutta kiinnittää sähkön hinta 44,99 senttiin kilowattitunnilta tammi-helmikuun ajaksi.

– En varmaan sekuntiakaan harkinnut sen ottamista, hän sanoo.

Hännisellä oli ja on yhä pörssisähkösopimus. Joulukuussa hänen käyttämänsä pörssisähkön keskihinta oli noin 26 senttiä kilowattitunnilta.

Korkeimmillaan hinta oli yhtenä joulukuun päivänä noin 47 senttiä kilowattitunnilta.

Kahden kuukauden keskiarvon nouseminen tuollaisiin lukemiin tuntui Hännisestä hyvin epätodennäköiseltä. Vaikka talvi jatkui, hän ei uskonut, että ehdotettuun kiinteään hintaan kannattaisi suostua.

Tammikuussa Hännisen perheen käyttämän sähkön keskihinta oli 8,71 senttiä kilowattitunnilta ja helmikuussa 9,06 senttiä kilowattitunnilta.

Noilla hinnoilla kuukauden sähköenergian hinta oli vajaa 300 euroa ilman sähkönsiirtoa ja veroja. Sillä on lämmitetty nelihenkisen perheen noin 160-neliöinen omakotitalo ja käyttövesi.

– Laskeskelin, että kahdessa kuukaudessa sähkölaskuni olisi ollut 2 000 euroa maksamaani kalliimpi, jos olisin tarttunut tarjoukseen, hän kertoo tammi-helmikuun mentyä.

Koeajan jälkeen hän irtisanoi sopimuksen.

Sähkön käyttäjänä Hänninen on valveutunut. Hän seuraa hintaa ja kulutusta ja kertoo harrastaneensa mittaamista ja asentaneensa lämpötila-antureita taloonsa. Perheessä hyödynnetään pörssisähkön edullisimpia tunteja ja keskitetään lämmitys noihin hetkiin.

Omakotitalossa on ilmalämpöpumppu sekä takka ja leivinuuni, joiden avulla voidaan loiventaa kulutuspiikkejä.

– En ole mikään keskivertokuluttaja, Hänninen arvioi.

Ammatiltaan hän on datainsinööri ja seuraa työssään tilastoja. Hän arvioi ymmärtävänsä niitä keskivertosuomalaista paremmin.

Fortum markkinoi Hintatakuu Tarkka -palveluaan verkkosivuillaan näin:

– On reilua, että sinulla on mahdollisuus hyödyntää sähköpörssin hintavaihtelut, mutta myös suojautua hinnan nousulta tarvittaessa.

Vielä joulukuussa ei tiedetty, miten kylmänä talvi jatkuu. Toisaalta ei myöskään tiedetty, että Olkiluodon kolmosyksikön käyttöönotto viivästyy edelleen.

Hänninen ihmettelee, millä perusteella hinta on määritelty. Hänestä se tuntuu roiskaistulta ja jonkinlaiselta tilanteen hyväksikäytöltä.

– Tuskin kaikki seuraavat tilannetta yhtä paljon kuin minä ja ymmärtävät tilastoja. Joku on tuohon varmaan tarttunut, hän arvioi.

Palvelun ydinajatus on, että kiinnityksen aikana asiakas tietää, paljonko hän maksaa sähköstään ja suojautuu näin markkinahintojen muutoksilta, joita ei voi etukäteen tietää.

Fortumin Suomen kuluttajaliiketoiminnan asiakkuuspäällikkö Tuomas Yrttiaho huomauttaa, että asiakkaan ei tarvitse sitoutua esimerkiksi kahden vuoden määräaikaiseen kiinteähintaiseen sopimukseen, vaan lyhyt jakso riittää.

– Palvelu ei lupaa säästöä sähkölaskuun, huomauttaa hän.

Kahden kuukauden kiinnityksen hinta perustuu Yrttiahon mukaan futuurimarkkinoiden seuraavan kahden kuukauden hintoihin. Fortum suojaa asiakkaiden ennakoitua sähkön käyttöä vastaavan määrän valmiiksi Nasdaqin futuurimarkkinan hintatason mukaisesti.

Tammi-helmikuun hintasuojaukset tehtiin marraskuussa.

– Vielä marraskuussa talven futuurihinnat olivat huomattavasti korkeampia kuin talven toteutuneet hinnat.

Yrttiaho sanoo, että ennakointien ja toteutuneiden hintojen eroa selittää muun muassa odotettua leudompi talvi ja sähkön säästäminen.

Fortum on Yrttiahon mukaan saanut joiltakin asiakkailtaan kiinnitystarjouksia koskevaa palautetta.

– Ymmärrän hyvin harmistuksen siitä, että pörssisähkön hinnan lasku ei näy väliaikaisesti kiinnitetyssä kiinteässä hinnassa, hän sanoo.

Tarjouksen suosiota Fortum ei paljasta. Yrttiaho kertoo, että siihen ovat tarttuneet etenkin asiakkaat, jotka toivoivat voivansa hyötyä pörssisähkön käytön ajoittamisesta, mutta halusivat kiinteän hinnan tuomaa turvaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?