Fortum teki liiketappiota 653 miljoonaa euroa vuoden lopussa – syynä Venäjä ja johdannaiset

Sähköntuotannossa loppuvuosi oli tulosmielessä vahva. Energiayhtiö jakaa osinkoa. Liikevoitto supistui koko vuoden osalta 1,28 miljardiin euroon.

Fortum kertoo tänään myös uudesta strategiasta.

2.3. 9:08

Energiayhtiö Fortumin liikevoitto painui loka-joulukuussa 653 miljoonaa euroa pakkaselle, kun edellisvuoden vertailukaudella liikevoittoa kertyi 547 miljoonaa euroa.

Merkittävimmät liikevaihtoon vaikuttaneet tekijät olivat arvonalentumiset sekä muutokset suojauslaskennan ulkopuolisten johdannaisten käyvässä arvossa, yhtiö tiedotti torstaina.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Fortumin 774 miljoonan euron käyttökate (EBITDA) oli analyytikkojen 611,9 miljoonan euron odotusta vahvempi. Fortumin myynti oli näin ollen odotettua parempi operatiivisten kulujen jälkeen, kun mukana ei ole laskennallisia poistoja.

Osakekohtainen tulos oli 0,68 euroa miinuksella.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos, josta on puhdistettu erilaiset arvonalennukset pois, oli 0,24, kun vuotta aiemmin se oli 0,41 euroa.

Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos ilman Venäjää oli 0,42 euroa.

Liikevaihtoa loppuvuonna kertyi 2,74 miljardia euroa, kun edellisvuoden vastaavana aikana sitä kertyi oikaistuin luvuin 2,17 miljardia.

Koko vuoden liikevaihto oli 8,8 miljardia euroa, kun edellisvuonna se oli 6,4 miljardia euroa. Liikevoitto supistui koko vuoden osalta 1,28 miljardiin aiemmasta 4,33 miljardista eurosta.

Osakekohtainen tulos painui viime vuonna 1,14 euroon aiemmasta 4,49 eurosta. Kun mukaan lasketaan lopetetut toiminnot, tulos oli 2,72 euroa miinuksella osakkeelta.

Generation hyötyi korkeista hinnoista Pohjoismaissa ja onnistui erinomaisesti myös tuotannon optimoinnissa.

Fortum jatkaa nyt ilman saksalaista kriisiyhtiö Uniperia, mutta kokonaisuudessaan Uniper-omistuksesta jää sille miljardien tappiot. Lisäksi Venäjällä yhtiö on yhä jumissa, kun neuvottelut liiketoimintojen myymiseksi eivät ole edenneet.

Fortum teki helmikuun alussa 990 miljoonan euron lisäalaskirjaukset Venäjän-liiketoimintaansa. Yhtiön mukaan Venäjän liiketoimintaan liittyvät arvonalentumiset vuonna 2022 ovat yhteensä noin 1,7 miljardia euroa.

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoi, että liiketoimintojen myyntiprosessi ”on edistynyt, mutta kesken, sillä merkittävät yritysjärjestelyt energiasektorilla edellyttävät Venäjän hallituksen komission ja presidentin hyväksyntää”.

Uniperin osalta Fortum vahvisti, että kokonaistappio Uniper-investoinnista on hieman alle kuusi miljardia euroa ennen veroja.

– Tämä lopputulos ei selvästikään ollut se, jota halusimme tai jonka eteen työskentelimme viime vuodet, mutta se oli välttämätön ja antaa Fortumille mahdollisuuden uuteen alkuun.

Energiayhtiöitä on moitittu voimakkaasti sähkön hinnan korotuksista asiakkaille.

Myös Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen raportoi aiemmin viikolla vahvasta loppuvuodesta. Koko viime vuosi sujui Helenillä voitollisesti. Lahti Energialla liikevaihto kasvoi viime vuonna, mutta liikevoitto supistui polttoainemarkkinoiden takia.

Pohjoismaisesta sähköntuotannosta vastaava segmentti oli keskeisessä asemassa viime vuoden tuloksessa, Rauramo sanoi.

– Generation hyötyi korkeista hinnoista Pohjoismaissa ja onnistui erinomaisesti myös tuotannon optimoinnissa. Neljännellä vuosineljänneksellä segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli erittäin vahva, vaikka vesivoiman tuotantomäärien lasku heikensi sitä jonkin verran.

– Voimalaitoksemme ovat toimineet luotettavasti ja tehokkaasti koko energiakriisin ajan ja tuottaneet sähköä ja lämpöä ihmisille ja teollisuudelle silloin, kun sitä eniten tarvitaan. Olemme myös vahvistaneet asiakaspalveluamme, jotta voimme auttaa asiakkaitamme hallitsemaan energiakriisin vaikutuksia paremmin, Rauramo sanoi.

Fortumin hallitus esittää, että osinkoa jaetaan 0,90 euroa osaketta kohden. Yhtiön mukaan sen maksuvalmius on hyvä, eikä hallituksen osingonjakoehdotus vaaranna yhtiön maksukykyä.

Fortum julkaisi torstaina viime vuoden tilinpäätöksensä ja kertoo tänään myös uudesta strategiastaan, joka painottuu vahvasti puhtaaseen energiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?