Ahtaajien kaksi viikkoa kestänyt lakko päättyy. Työriidan osapuolten, Satamaoperaattorien ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n hallinnot ovat hyväksyneet tänään iltapäivällä syntyneen neuvottelutuloksen.
Sopimuksen mukaan palkat nousevat 25 kuukaudessa 6,3 prosenttia. Päälle tulee niin sanottu niin sanottu myöhentämiserä, 1 100 euroa.
– Olennaista on, että saatiin sellainen sopimus aikaiseksi, johon molemmat osapuolet voivat olla tyytyväisiä, sanoi AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko. Hänen mukaansa ”molemmat joutuivat tekemään kompromisseja”.
Työnantajaosapuolen eli Satamaoperaattorien mukaan sopimus noudattaa työmarkkinoiden yleistä linjaa, jonka piirissä on jo noin 600 000 palkansaajaa eli noin puolet työmarkkinakierroksen työntekijöistä.
Satamaoperaattorit kertoo olevansa tyytyväinen sopimuksen syntyyn ja lakon päättymiseen.
– Neuvottelukierrosta vaikeuttivat taloudellinen tilanne ja korkea inflaatio, jotka heikensivät yritysten kannattavuutta, mutta lisäsivät työntekijöiden palkkatoiveita. Erityisen valitettavaa on, että pääosa taloudellisista vahingoista kohdistui sivullisiin yrityksiin, Satamaoperaattorit ry.n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoo tiedotteessa.
Aiemmin AKT oli hylännyt sovittelijan tekemät kaksi sovintoehdotusta. Ne hylättiin, koska palkankorotukset jäivät AKT:n mukaan alle toivotun. AKT ei ollut tyytyväinen myöskään sovintoehdotusten työehtoja koskevaan sisältöön.
AKT oli kertonut tavoittelevansa palkkaratkaisua, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy. Tavoitteena on ollut käytännössä Saksan metalliteollisuuden sopimustaso eli 8,5 prosenttia kahdessa vuodessa. Myös työehtojen laadullinen kehittäminen oli esillä.
Saksan tasolle ei nyt ylletty, vaan solmittu sopimus jää lähemmäs Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton helmikuun alun sopimusta. Tässä kierroksen päänavaajasopimuksessa korotukset olivat kahdelle vuodelle kuutisen prosenttia, lisäksi tulivat kertaerät.
AKT:n ahtaajalakko alkoi 15. helmikuuta eikä sille ollut asetettu takarajaa. Kokon mukaan ahtaajat palaavat nyt töihin mahdollisimman pian, viimeistään 4. maaliskuuta.
Satamaoperaattorit olivat korostaneet lakon iskevän pahasti Suomen vientiin, sillä noin 90 prosenttia Suomen ulkomaankaupasta kulkee satamien kautta.
(Lisätty klo 20.30 Satamaoperaattorien kommentit)