OP: Asuntokauppojen määrä laahaa yhä lähes 40 prosenttia vuodentakaisesta

Uusien myyntitoimeksiantojen määrä on viime viikkojen aikana noussut.

Asuntojen myyntiaikojen pidentyminen näyttää helmikuussa pysähtyneen OP:lla.

1.3. 8:34

OP-ryhmään kuuluvan OP Kodin kautta tehtiin helmikuussa 38 prosenttia viime vuotta vähemmän asuntojen ja kiinteistöjen kauppoja.

Määrä oli edelliskuukausien tasolla, sillä myös joulu- ja tammikuussa kiinteistönvälitysketjun välittämien asunto- ja kiinteistökauppojen määrä oli 40 prosenttia alempi kuin edellisenä vuonna.

Myyntiluvuissa ei siten vielä näy piristymisen merkkejä. OP:n mukaan pientä valoa tunnelin päähän tuo uusien myyntitoimeksiantojen määrän kehitys. Uusien myyntitoimeksiantojen määrä on viime viikkojen aikana noussut samalle tasolle kuin vuosi sitten.

Toinen merkki mahdollisesta hiljaisen ajan taittumisesta on se, että asuntojen myyntiaikojen pidentyminen näyttää helmikuussa pysähtyneen.

– Viime vuoden kesäkuussa asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli OP Kodissa noin kaksi ja puoli kuukautta. Tammikuussa tämä aika oli pidentynyt jo noin neljään kuukauteen. Helmikuun osalta saamme tarkat luvut vasta hieman viiveellä, mutta jo nyt näemme, että keskimääräinen myyntiaika on laskenut useita päiviä tammikuusta, OP Kodin johtaja Lasse Palovaara sanoi tiedotteessa.

OP Kodissa ei alkuvuoden tilanteen perusteella kuitenkaan uskota äkkikäänteeseen asuntomarkkinoilla.

– En usko, että keväällä nähdään mitään merkittävää ryntäystä, vaan asuntomarkkinat vilkastuvat vähitellen, normaalin vuosisyklin siivittämänä eli kauppa vilkastuu kevättä kohti, Palovaara sanoi.

– Moni on verrannut tilannetta koronakevääseen 2020 ja puhunut asuntokaupan tulpasta tai patoutuneen kysynnän purkautumisesta, mutta en tunnista tämänvuotisessa tilanteessa samankaltaisuutta.

Korot ovat nousseet, eikä uusia patoutuneita asuntotarpeita ole ehtinyt koronan jälkeisenä aikana merkittävästi syntyä, OP arvioi.

Lue lisää: PTT ennustaa asuntojen hintoihin selvää laskua tälle vuodelle

Lue lisää: Nordea povaa asunto­laina­korkojen nousevan vielä – käänne lähestyy

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?