Bussilakko sotkee monen työmatkalaisen arjen – kokki Juha joutuu heräämään puoli neljältä

Linja-autoliikenteen pysähtyminen tuottaa ongelmia muun muassa vuorotyössä oleville. Nyt odotetaan hyväksyvätkö liitot sovintoehdotuksen.

Työmatkalaiset joutuvat ongelmien eteen huomenna, jos laaja bussilakko toteutuu.

28.2. 17:23 | Päivitetty 1.3. 7:12

Ihmisten arkeen suuresti vaikuttava linja-auton kuljettajien lakko alkoi keskiviikkoyönä kello 03.00.

Sovittelija Jukka Ahtela antoi alkuillasta sovintoesityksen. AKT hylkäsi esityksen riittämättömänä, sillä muun muassa lepoajoista oli erimielisyyttä. Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT olisi esityksen hyväksynyt.

Tiistain kääntyessä kohti iltaa, moni mietti miten kulkemisensa järjestäisi. AKT:n lakko näkyy etenkin kaupunkien paikallisliikenteessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla bussiliikenteestä pysähtyy suurin osa, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL.

Bussiliikenteen pysähtyminen on hankalaa erityisesti niille työmatkalaisille, joille oman auton käyttö ei onnistu.

Korsolainen Juha Lahdensuu kertoo, että joutuu heräämään aamuvuoroon tavallista aikaisemmin ehtiäkseen työpaikalleen sairaalan suurtalouskeittiöön.

– Lakko vaikuttaa radikaalisti. Joudun heräämään normaalia aikaisemmin ja kävelemään kolme neljä kilometriä juna-asemalle. Sitten junalla Pasilaan ja sieltä taas töihin kävellen pari kilometriä, kertoo Korson Maarukassa asuva Lahdensuu.

Hän kertoo heräävänsä lakon takia aamulla puoli neljältä, kun töissä pitää olla kuudelta. Työvuoroista ei juuri pysty joustamaan.

– Normaalisti heräilen neljän aikaan ja töihin lähden puoli viideltä. Töissä olen noin kymmentä vaille kuusi, Lahdensuu sanoo.

– Periaatteessa vuorosta voi hieman joustaa, mutta toisaalta ruuat pitää olla tiettyyn kellonaikaan valmiina.

Juha Lahdensuulle bussilakko tietää kilometrien kävelyä joka päivä.

Illalla on edessä taas kävelyä kotiin. Lahdensuulla ei ole omaa autoa käytössään eikä hän halua turvautua taksiin.

– Olen ihan julkisten varassa. Vielä kun junat kulkevat, niin periaatteessa töihin pystyy kulkemaan suhteellisen hyvin, mutta kävelemistä tulee, hän toteaa.

– Jos junatkin menevät lakkoon, niin en tiedä miten menen töihin.

Raideliikenteeseen on jo annettu lakkovaroitus. Sen mukaan junaliikennettä koskeva lakko alkaisi ensi viikon maanantaina ja kestäisi perjantaihin.

Reilusti yli sata lukijaa vastasi Taloussanomien kyselyyn siitä miten linja-autoalan lakko vaikuttaisi toteutuessaan heidän arkeensa.

Osalle lakko ei aiheuttaisi kummempaa harmia, työt hoituvat etätöinä ja palvelutkin löytyvät läheltä. Monella on kuitenkin vaikeuksia etenkin töihin pääsyssä.

Kolmikymppinen vantaalaisnainen kertoo, että töihin pitäisi päästä seitsemäksi ja matkaa on melkein 30 kilometriä. Lähin juna-asemakin on kolmen kilometrin päässä.

Varkaudessa asuva alle parikymppinen nainen puolestaan kertoo lakon vaikuttavan koulunkäyntiin, koska hän kulkee päivittäin koulumatkat bussilla. Myös viikonlopun reissu poikaystävän luo jäisi lakon vuoksi tekemättä.

Koillis-Helsingissä asuva nainen kertoo, ettei lakon toteutuessa saisi vietyä lapsia päiväkotiin eikä itse pääsisi kampukselle luennolle. Lasten harrastuksiin on myös 5–10 kilomerin matka, jota ei ilman bussia taiteta.

Vantaalla asuva seitsemänkymppinen nainen oli suunnitellut lähtöä Kuopioon poikansa 50-vuotissyntymäpäiville. Nyt tilanne näyttää hänen mukaan huonolta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?