Finanssivalvonta määräsi Ålandsbankenille rikemaksun laiminlyönneistä

Ålandsbanken ei ollut varmistanut, että tiedot sen tekemistä johdannaissopimuksista oli raportoitu sääntelyn mukaisesti.

28.2. 14:15

Finanssivalvonta on määrännyt 60 000 euron suuruisen rikemaksun ahvenanmaalaispankki Ålandsbankenille.

Pankki on Fivan mukaan laiminlyönyt vuosina 2016‒2021 velvollisuutensa varmistaa, että tiedot kaikista sen tekemistä johdannaissopimuksista ilmoitetaan sääntelyn edellyttämällä tavalla kauppatietorekisteriin. Sääntelyn tavoitteena on lisätä avoimuutta ja vähentää riskejä johdannaismarkkinoilla.

Finanssivalvonta kertoo havainneensa havaitsi helmikuussa 2021, että Ålandsbankenin kauppatietorekistereihin ilmoitettujen johdannaissopimuksien lukumäärä ja yhteenlaskettu nimellisarvo olivat epäilyttävän pieniä verrattuna pankin liiketoiminnan laajuuteen.

– Pankilta saatujen selvityksien mukaan se oli ollut siinä käsityksessä, että sen vuodesta 2016 alkaen käyttämä selvitysvälittäjä oli ilmoittanut johdannaissopimukset asianmukaisesti kauppatietorekisteriin pankin puolesta. Kaikkia pankin johdannaissopimuksia ei kuitenkaan ollut ilmoitettu kauppatietorekisteriin. Pankin vastuulla olisi ollut varmistaa, että tiedot raportoidaan sääntelyn mukaisesti, Fivan tiedotteessa sanotaan .

Rikemaksun määräämistä koskeva päätös ei ole lainvoimainen. Pankilla on oikeus valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Rikemaksu maksetaan valtiolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?