Helenin tulos kasvoi loppuvuonna hurjat 386 prosenttia

Myös liikevaihto kasvoi reippaasti tukkumarkkinahintojen takia.

Helenin Salmisaaren hiilivoimala.

28.2. 13:29 | Päivitetty 28.2. 15:37

Energiayhtiö Helenin liikevaihto kasvoi merkittävästi verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Konsernin liikevaihto oli 669 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 491 miljoonaa euroa.

Liikevoitto kasvoi sekin huomattavasti ja oli 31 miljoonaa euroa loka-joulukuussa. Edellisvuonna tappiota kertyi 11 miljoonaa euroa. Liikevoitto kasvoi 386 prosenttia.

Myös koko viime vuosi sujui Helenillä voitollisesti. Konsernin liikevaihto kasvoi merkittävästi verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon ja oli 1,79 miljardia euroa. Edellisvuonna liikevaihto oli 1,32 miljardia.

Liikevoitto nousi 142 miljoonaan euroon 82 miljoonasta. Vertailukelpoiseksi tehty liikevoitto oli silti sama kuin vertailuvuonna 2021, johon sisältyi kertaluonteisia arvonalennuseriä.

Helen kertoo, että fiksu energiankäyttö näkyi nopeasti pörssisähköön siirtyneiden asiakkaiden vähentyneenä sähkönkulutuksena. Energiakriisi aiheutti myös asiointikanavien ruuhkautumisen.

– Emme pystyneet palvelemaan asiakkaitamme toivomallamme nopeudella, ja jouduimme jopa tilapäisesti sulkemaan joitain yhteydenottokanavia aivan poikkeuksellisen kuormituksen takia, Helenin toimitusjohtaja Olli Sirkka sanoi tiedotteessa.

Sirkan mukaan liikevaihdon kasvua selitti sähkön korkea tukkumarkkinahinta.

Vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuoden tasolla ja sijoitetun pääoman tuotto neljä prosenttia, joka on Sirkan mukaan ”liiketoimintayritykselle maltillinen”.

– Vertailukelpoiseksi tehty suhteellinen kannattavuutemme (liikevoitto 8 prosenttia) heikkeni edellisvuodesta (11 prosenttia).

– Tuotantokustannusten merkittävä kasvu teki kaukolämpöliiketoiminnastamme tappiollista, koska emme siirtäneet hurjasti nousseita kustannuksia kokonaisuudessaan asiakashintoihin.

Viimeisen neljänneksen tilannetta Helen kuvasi sähkömarkkinoilla ”edelleen vakavaksi ja sekavaksi”.

– Sähkön ja polttoaineiden hintojen volatiliteetti kasvatti riskejä ja heikensi energia-alan ennustettavuutta. Poliittinen keskustelu esimerkiksi windfall-verosta lisäsi edelleen markkinoiden hermostuneisuutta ja tämä heijastui kaikkeen liiketoimintaan.

Nousseiden markkinahintojen takia yhtiö korotti toistaiseksi voimassa olevien tuotteidensa hintoja joulukuusta alkaen. Helenin mukaan tämä ei näkynyt markkinaosuuksissa. Sillä oli vuosineljänneksen lopussa noin 620 000 pien sähköasiakasta.

Helen tuottaa suuren osan kaukolämmöstään fossiilisilla polttoaineilla, kuten kivihiilellä ja kaasulla.

Lämmön myynti laski yhdeksän prosenttia edellisvuodesta, sähkön kokonaismyynti 12 prosenttia.

Helen on tulouttanut viime vuosina voitoistaan kymmeniä miljoonia osinkoina omistajalleen Helsingin kaupungille.

Myös viime lokakuussa Helen kertoi roimasta ylämäestä heinä-syyskuun tuloksessa. Liiketulos parani vuodentakaisesta 19 miljoonasta eurosta 58 miljoonaan euroon. Ylämäkeä kertyi 207 prosenttia.

Lue lisää: Helen puolittaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat

Lue lisää: 130 000 suomalaista solmi sähkö­sopimuksen huonoon aikaan – nyt sähkö­yhtiöitä vaaditaan rientämään apuun

Lue lisää: Anniina yritti irtisanoa Helenin sähkö­sopimuksen 50 euron sakon maksamalla – edessä oli tuskainen taival

Lue lisää: Helenin uusi toimitusjohtaja aloitti – palkka 30 000 euroa kuukaudessa

Oikaisu klo 18.55: Korjattu koko vuoden liikevaihto 2,32 miljardista 1,32 miljardiin euroon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?