”Nyt on kyllä todella pieni lukema” – uusien asuntolainojen määrä putosi

Uusien asuntolainojen keskikorko oli tammikuussa 3,58 prosenttia.

28.2. 11:51

Suomalaiset kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja 0,8 miljardin euron edestä, mikä on 570 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asiasta kertoo Suomen Pankki.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi joulukuusta ja oli tammikuussa 3,58 prosenttia.

– Nyt on kyllä todella pieni lukema asuntolainanostoissa, kirjoittaa Suomen Pankin ekonomisti Markus Aaltonen Twitterissä.

Hänen mukaansa asuntolainoja on nostettu vähemmän kuukauden aikana viimeksi 20 vuotta sitten.

Nordea puolestaan kertoi tänään asuntomarkkinakatsauksessaan, että asuntokauppamäärät ovat nyt noin 40 prosenttia vuoden takaista alempana.

Asuntolainakanta oli tammikuun 2023 lopussa 108,1 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 0,0 prosenttia. Sijoitusasuntolainoja oli 8,7 miljardia euroa asuntolainakannasta, Suomen Pankki kertoo tiedotteessa.

Lisäksi suomalaisilla kotitalouksilla oli tammikuun lopussa kulutusluottoja 17,0 miljardia euroa ja muita lainoja 18,2 miljardia euroa.

Opintolainojen keskikorko yli 2,2 prosenttia

Suomen Pankin mukaan koronnoususta huolimatta opintolainoja nostettiin tammikuussa yhä runsaasti. Yhteensä opintolainoja nostettiin 335 miljoonan euron edestä, mikä on 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Tammikuussa nostettujen opintolainojen keskikorko oli 2,24 prosenttia. Opintolainojen uusien nostojen korot ovat nousseet viime vuoden tammikuusta alkaen, jolloin keskikorko oli vain 0,09 prosenttia.

Tämän vuoden tammikuun lopussa opintolainakanta oli 6,0 miljardia euroa ja sen vuosikasvuvauhti oli 9,0 prosenttia.

– Opintolainakanta on yli kaksinkertaistunut vuonna 2017 voimaan tulleen opintotukiuudistuksen jälkeen. Opintotukiuudistuksesta seuranneiden suurentuneiden lainaerien lisäksi opintolainakantaa on kasvattanut lainanottajien määrän lisääntyminen, Suomen Pankki kertoo.

– Kelan tilastojen mukaan opintovelallisia oli 515 000 lukuvuonna 2021–2022, kun kolme vuotta aikaisemmin opintovelallisia oli 80 000 vähemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?