Laaja lakko uhkaa huomenna – linja-autoalalle etsitään vielä sopua

Sovittelussa on tänään myös muita AKT:n sopimusalojen työriitoja.

Linja-autoja Helsingin keskustassa Elielin aukiolla 27. helmi-kuuta 2023.

28.2. 8:37

Linja-autoalan työriidan sovittelu jatkuu tänään tiistaina aamupäivällä. Jos osapuolet eivät pääse sopuun, alkaa linja-autohenkilökunnan lakko keskiviikkona kello kolme aamuyöllä.

Ammattiliitto AKT:n ilmoittaman lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin saakka.

Linja-autoalan lakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä. Esimerkiksi Helsingin seudun liikenne HSL sanoo, että lakko vaikuttaisi toteutuessaan laajasti bussiliikenteeseen.

AKT:n mukaan lakon piiriin kuuluvat Helsingin Bussiliikenne Oy, Nobina, Oy Pohjolan Liikenne Ab sekä Savonlinja, joiden vastuulla on yli 90 prosenttia pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä. Myös ammattiliitto JHL on ilmoittanut Helsingin Bussiliikennettä koskevasta lakosta.

Sovittelussa on tänään myös muita AKT:n sopimusalojen työriitoja. Ratkaisuja haetaan kuorma-autoalalle, huoltokorjaamoille, säiliöauto- ja öljytuotealalle sekä terminaalitoiminta-alalle.

Myös näillä aloilla lakot alkavat keskiviikkona, ellei sopuun päästä sitä ennen. Lakkojen on ilmoitettu kestävän seitsemän vuorokautta.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on ilmoittanut keskiviikkona alkavasta tukilakosta, joka kohdistuisi rahdin käsittelyyn Postin rahtiterminaaleissa eri puolilla Suomea. Tukilakon tarkoituksena on tukea AKT:n työtaistelua kuorma-autoalalla.

Ahtausalan työriidan sovittelu puolestaan jatkuu keskiviikkona. Ahtaajat ovat olleet lakossa lähes kaksi viikkoa.

Lisäksi sovittelija tapaa keskiviikkona rautatiealan työkiistan osapuolet RAY:n ja Palvelutyönantajat. Rautateillä ensimmäinen viisipäiväiseksi suunniteltu lakko on alkamassa 6. maaliskuuta, toinen maanantaina 13. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?