Bussilakko uhkaa alkaa huomenna – Onnibus: ”Yli puolet vuoroista jäämässä pois”

Liikenneyhtiöt neuvovat asiakkaita seuraamaan ajettavien vuorojen tilannetta verkkosivuilta.

Linja-auton kuljettajien lakko uhkaa pysäyttää myös kaukoliikenteen bussit.

28.2. 10:37

Keskiviikkona mahdollisesti alkava linja-autonkuljettajien lakko vaikuttaisi paikallisliikenteen lisäksi myös pidemmän matkan bussiyhteyksiin. Linja-autoliikenteen työriidan sovittelu alkoi tänään kello 10 valtakunnansovittelijan toimistossa. Jos sopua ei löydy, lakko on edessä huomenna.

– Tässä vaiheessa ennakoisin, että yli puolet vuoroista on jäämässä pois, sanoo Onnibusin kaupallinen johtaja Petteri Rantala.

Myös Matkahuolto on kerännyt liikennöitsijöiltä ennakkotietoa mahdollisesti lakon takia peruttavista vuoroista.

– Kokonaisvaikutusta on kuitenkin vielä vaikea arvioida, toteaa Anu Pekurinen, Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluista vastaava johtaja.

Rantalan mukaan keskiviikkona ajamatta jäävien vuorojen jakautuminen riippuu töihin ilmoittautuvista kuljettajista. Peruutukset eivät välttämättä jakaudu tasaisesti. Rantalan mukaan joillakin paikkakunnilla Onnibusin liikenne saattaa vähentyä voimakkaasti, kun taas toisilla liikennöitäviä vuoroja voi olla enemmän.

Hänen mukaansa tiistain aikana käydään ripeästi läpi, mitkä lakon kokonaisvaikutukset keskiviikolle ovat.

– Ja siitä eteenpäin varmaan päivä kerrallaan, hän sanoo.

Lue lisää: Laaja lakko uhkaa huomenna – linja-autoalalle etsitään vielä sopua

Onnibus pyrkii pitämään yllä ainakin kaksikerroksisilla busseilla liikennöimiään reittejä sekä koululaisliikennettä. Ensimmäiseksi vuorojen peruutukset osuvat siis yksikerroksisilla busseilla liikennöitäviin vuoroihin.

Rantala arvioi, että ensimmäinen lakkopäivä on todennäköisesti vaikein, minkä jälkeen toimintaa pystytään todennäköisesti järjestämään paremmin.

Sekä Onnibusista että Matkahuollosta neuvotaan seuraamaan tilannetta yhtiöiden verkkosivuilta.

– Nopeita muutoksia voi tulla, joten matkustajien kannattaa seurata ahkerasti Matkahuollon verkkosivuja ja somekanavista Facebookia ja Instagramia. Päivitämme sinne ajantasaista tietoa lakon etenemisestä, Pekurinen neuvoo.

– Matkustajien, joilla on välttämätön matkustustarve keskiviikkona ja sen jälkeen, kannattaa tässä vaiheessa varautua seuraamalla tilannetta ja miettimällä mahdollisia korvaavia matkustusmuotoja.

Rantala neuvoo tarkistamaan Onnibusin reittiliikenteen tiedot lähtöä edeltävänä iltana. Rantalan mukaan Onnibusin lähdöille on seuraavan kahden viikon ajalle tehty lähes 10 000 ennakkovarausta.

– Jos asiakkaat olisivat varanneet lippuja normaalisti, niin määrä olisi suurempi. On aistittavissa, että asiakkaat ovat tilanteen tasalla ja ottavat sen huomioon, Rantala sanoo.

– Kaikkia näitä kymmentätuhatta lähestymme viestillä vielä tämän päivän aikana, että he tietävät seurata meidän liikennetiedotteet -verkkosivua tästä eteenpäin.

Linja-autoalan työriitaa sovitellaan tänään tiistaina, ja lakko alkaa, mikäli sopuun ei päästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?