Lakot uhkaavat laajentua alkavalla viikolla.
IS kokosi yhteen maanantaiaamun lakkotilanteen. Neuvottelut jatkuvat heti maanantaina ainakin linja-autoliikenteen osalta.
Ahtaajien työkiistaan ei sopua sunnuntaina
Ahtausalan työriidan sovittelu jatkui sunnuntaina tuloksettomana. Neuvotteluja jatkettiin pitkälle iltaan, mutta yhdentoista jälkeen illalla valtakunnansovittelijan toimisto kertoi, että edellytyksiä sovintoehdotuksen antamiselle ei ollut.
Lakko alkoi toissa viikon keskiviikkona ja se on on vaikeuttanut huomattavasti Suomen tavaravientiä.
Arjessa ahtaajien lakko näkyi viime viikolla jo kaupoissa. Esimerkiksi S-ryhmän mukaan banaanien toimituksessa on ollut häiriöitä viime viikolla. S-ryhmän tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka kertoi aiemmin IS:lle, että useampana päivänä banaaneja ei ole voitu toimittaa myymälöihin. Hänen mukaansa ongelma oli tilapäinen.
Puhakka uskoi, että tällä viikolla vaikutukset tulevat olemaan viime viikkoa pienempiä.
Auto- ja kuljetusalan liitto (AKT) ei ole antanut päättymispäivää lakolle eli lakko jatkuu siis toistaiseksi. Työnantajapuoli Satamaoperaattorit hyväksyi sovittelija Leo Suomaan antaman toisen sovintoehdotuksen. AKT:n mukaan sopimus ei ollut tarpeeksi hyvä.
Linja-autoliikenteen lakko vaikuttaa monessa kaupungissa
AKT ja Autoliikenteen työnantajaliitto (ALT) neuvottelevat valtakunnansovittelijan avustuksella maanantaina ja tiistaina. Jos ratkaisuun ei päästä, linja-autoliikenteen lakko alkaa keskiviikkona 1.3. kello 3. Lakko päättyisi perjantaina 10.3. kello 3.
Lakko kohdistuisi useisiin kaupunkeihin ja erityisesti kaupunkiliikenteeseen. Lakossa olisi mukana 17 alan yritystä, jotka toimivat 13 kaupungissa.
Helsingin bussilikenne on sekä AKT:n että JHL:n lakon alainen. Yhtiön lakko alkaa 1.3. ja se on käynnissä toistaiseksi. AKT:n edunvalvontapäällikkö Harri Pasanen kertoi perjantaina IS:lle, että pääkaupunkiseudulla lakko voi vaikuttaa bussiliikenteeseen merkittävästi. Pääkaupunkiseudulla lakossa ovat Helsingin bussiliikenteen sekä Nobinan bussit.
Lakko vaikuttaisi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Yrityksiä olisi lakossa myös Lahdessa, Kuopiossa, Porvoossa, Jyväskylässä, Oulussa, Tampereella, Porissa, Ylöjärvellä ja Mikkelissä.
Joissain kaupungeissa kaikki kaupunkiliikennettä hoitavat yritykset eivät ole välttämättä lakon piirissä, ja osa yrityksistä saattaa ajaa vuoroja esimerkiksi esihenkilövoimin.
Kaukoliikenteen busseista lakossa ovat esimerkiksi Onnibus, Savonlinja ja Koiviston auto.
– Ihmisten pääsy töihin, kouluihin, ruokakauppaan, lääkäriin tai apteekkiin vaikeutuu merkittävästi, jos linja-autot eivät kulje, toteaa Autoliikenteen työnantajaliitto ALT:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen tiedotteessa.
– Työntekijöiden ostovoima on turvattava riittävin palkankorotuksin, sillä inflaatio on nostanut rajusti hintoja. Ammattiliitto huolehtii siitä, että työstä saatava palkka riittää kunnolliseen elämään, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.
Linja-autohenkilökunnan lakko koskisi näitä yrityksiä:
Koiviston Auto, Lahti
Kuopion Liikenne, Kuopio
Porvoon Liikenne, Porvoo
Helsingin Bussiliikenne, Helsinki
Jyväskylän Liikenne, Jyväskylä
Koskilinjat/Gold Line, Oulu
OnniBus.com, Tampere
Satakunnan Liikenne, Pori
Pirkanmaan Tilausliikenne, Ylöjärvi
Länsilinjat, Tampere
Nobina, Espoo
Nobina Finland West, Espoo
Nobina Finland South, Helsinki
Pohjolan Liikenne, Helsinki
Porin Linjat, Pori
Savonlinja, Mikkeli
Väinö Paunu, Tampere
Neljän päivän juna-, raitiovaunu- ja metroliikenteen lakko mahdollinen
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton ja Rautatiealan unioni ovat antaneet lakkovaroituksen, joka koskee juna-, raitiovaunu- ja metroliikennettä. Lakko alkaa maanantaina 6.3. kello 3, jos työalan ehdoista ei päästä sopuun.
Lakon on määrä päättyä perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.
Mahdollinen rakennusalan lakko koskisi vedeneristysalaa sekä osaa maalaus- ja lattianpäällystysaloista
Lakko alkaisi perjantaina 10. maaliskuuta.
Lakkopäiviä olisivat myös maanantai 13. maaliskuuta, torstai 16. maaliskuuta sekä perjantai 17. maaliskuuta. Rakennusliiton mukaan uusia työnseisauksia on tulossa, jos toimet eivät edistä neuvotteluita.
Myös kuorma-autoalan ja säiliöauto-alan työntekijät, huoltamokorjaamojen työntekijät sekä öljytuoteala lakkoilevat
Näiden alojen työntekijöitä edustaa AKT. Lakko alkaa keskiviikkona 1.3. ja se päättyy keskiviikkona 8. maaliskuuta eli muutama päivä bussilakkoa aikaisemmin.
Huoltokorjaamoalan lakossa on mukana 29 yritystä. Säiliöautoalan lakossa on mukana 17 eri yritystä.
Terminaalitoiminta-alan lakko alkaa keskiviikkona
AKT:n mukaan lakko alkaa keskiviikkona 1.3. kello 6. Se päättyy keskiviikkona 8.3. kello 6. Lakossa on mukana 16 eri yritystä.
Juttua korjattu 27.2. kello 8.44. Ahtaajien lakko alkoi toissa viikolla eikä viime viikolla.