Ahtausalan työriidan sovittelu on jatkunut sunnuntaina iltapäivällä.
Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi Twitterissä, että tulossa on työntäyteinen päivä.
– Tarvittaessa istumme koko päivän, se kirjoitti.
Ahtaajien lakko alkoi viime viikon keskiviikkona. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT) ei ole antanut sille päättymispäivää.
– Mikä kertoo siitä, että olemme valmistautuneet pitkäänkin vääntöön, sanoi työntekijöitä edustavan AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko Ylelle.
Sovittelija Leo Suomaa antoi viikko sitten jo toisen riitaa koskevan sovintoehdotuksen. Työnantajapuoli Satamaoperaattorit hyväksyi ehdotuksen, mutta AKT ei pitänyt sitä tarpeeksi hyvänä.
Lakko näkyy jo kuluttajien arjessa. Kaupoista on kerrottu, että se on vaikuttanut banaanien tarjontaan ja joissakin kaupoissa ne ovat loppuneet. Lisää puutteita voi olla tiedossa, jos työtaistelu pitkittyy yhä.
Lue lisää: Lakko alkoi näkyä kaupoissa – näistä tuotteista on jo ollut pulaa
Linja-autojen henkilökunnan lakko vaikuttaisi satamalakkoa selvästi nopeammin tavallisten ihmisten elämään. Se alkaa keskiviikkoaamuna kello 3, elleivät osapuolet eli AKT ja Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) pääse sopimukseen neuvotteluissaan alkuviikolla.
Lakko koskisi 17:ää alan yritystä ja haittaisi etenkin paikallisliikennettä 13 kaupungissa.
Lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on ilmoittanut myös keskiviikkoaamuna alkavasta lakosta Helsingin Bussiliikenteen työpaikoilla. Yhtiö on täten paitsi AKT:n myös JHL:n lakon alainen.
JHL kertoo verkkosivuillaan, että työtaistelu koskee kaikkia yhtiössä tehtäviä töitä.
Toisin kuin AKT, JHL ei ole ilmoittanut, milloin Helsingin Bussiliikennettä koskeva lakko päättyisi. Voi siis olla, että ahtaajien lakon tapaan siitä tulee pitkä työtaistelu.
– Työntekijöiden ostovoima on turvattava riittävin palkankorotuksin, sillä inflaatio on nostanut rajusti hintoja. Ammattiliitto huolehtii siitä, että työstä saatava palkka riittää kunnolliseen elämään, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.
Lue lisää: Tällaiset vaikutukset linja-autoalan mahdollisella lakolla olisi
Lue lisää: Bussilakko uhkaa – näihin kaupunkeihin se vaikuttaisi
Huoltamokorjaamojen sekä säiliö- ja kuorma-autoalan työntekijät saattavat aloittaa lakon keskiviikkoaamuna yhtä aikaa linja-autohenkilökunnan kanssa. Näissäkin lakoissa työntekijöitä edustaa AKT.
Näiden lakkojen on kuitenkin määrä päättyä pari päivää aikaisemmin kuin bussilakon.
Rautatiealalle on annettu myös lakkovaroitus. JHL ja Rautatiealan unioni ovat ilmoittaneet, että työntekijät ryhtyvät lakkoon maanantaina 6. maaliskuuta, ellei sopua työehdoista sitä ennen synny. Lakko koskisi juna-, raitiovaunu- ja metroliikennettä.
Rautatiealan työtaistelu saattaa osua muutamaksi päiväksi yhtä aikaa AKT:n ilmoittaman mahdollisen bussilakon kanssa, sillä linja-autoalan työtaistelun on määrä päättyä perjantaina 10. maaliskuuta kello 3.
Rakennusalaakin lakonuhka varjostaa. Rakennusliitto on ilmoittanut työnseisauksista, jotka koskevat koko vedeneristysalaa ja osaa maalaus- ja lattianpäällystysaloista.
Jos työehtoneuvottelut eivät johda tulokseen, työt pysähtyvät 10. maaliskuuta. Seuraavat lakkopäivät ovat 13. sekä 16.–17. maaliskuuta. Lakot alkavat kunakin päivänä puolilta öin ja kestävät koko vuorokauden.
Rakennusliitto on ilmoittanut järjestävänsä uusia työnseisauksia, jos nämä toimet eivät vauhdita neuvotteluja.
Rakennusalaan kuuluu viisi työehtosopimusalaa. Työehtosopimusten voimassaolo päättyy tiistaina.
Tänä talvena on jo ollut useita lakkoja, sillä monella alalla työehdoista väännetään tavallistakin ankarammin.
Tunnelmia neuvottelupöydissä kiristää Niemi-Laineenkin mainitsema raju inflaatio. Kuluttajahinnat ovat nousseet vuodessa miltei kymmenen prosenttia, eivätkä palkat riitä enää samaan kuin ennen.
Työntekijäpuoli haluaa etenkin lisää palkkaa, mutta työnantajapuoli ei ole valmis näin suuriin palkankorotuksiin. Se vetoaa muun muassa siihen, että kaikki tuotantokustannuksetkin ovat nousseet. Lisäksi taantuman vuoksi monen yrityksen näkymät ovat aiempaa heikommat.
Keskeinen syy kuluttajahintojen nousuun on Venäjän aloittama hyökkäyssota Ukrainaan. Se sysäsi etenkin energian hinnan huimaan nousuun, mikä heijastuu tuotantoketjuihin.
Lue lisää: Ensin konkurssi, sitten lakko – roskakaaos jatkuu Etelä-Karjalassa: ”Tämä aiheuttaa katastrofin”
Tekstiä on korjattu 26.2. kello 17.40. Sovintoesityksen ahtausalan työriitaan antoi viime viikon sunnuntaina sovittelija Leo Suomaa eikä sovittelija Jukka Ahtela.