Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että SDP on valmis luomaan myös uusia veromuotoja sinne, missä aggressiivinen verotoiminta on mahdollista. Hän mainitsi esimerkeiksi listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotuksen.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen epäilee vahvasti moisen uudistuksen hyötyjä.
– Jokainen omistaja miettii tilinpäätöshetkellä, mikä on rationaalista. Jos veroja korotetaan, on mahdollista, että valtion verotulot jopa vähenevät, Puttonen sanoo.
Oletukset verohyödyistä ovat hänen mielestään naiiveja, koska niissä ei oteta huomioon sitä, että omistajat käyttäytyvät vallitsevan verojärjestelmän mukaisesti.
Finnwatch on ajanut listaamattomien yritysten verotuksen kiristämistä pitkään. Lokakuussa julkistamassaan tiedotteessa se viittasi valtiovarainministeriön arvioon, jonka mukaan verohyöty nousee tänä vuonna 830 miljoonaan euroon.
Marinin lausunto sai Puttosen kirjoittamaan Twitteriin näin:
– Oy Puttonen Global AB:n pääomistaja kertoi, että ei ota yhtiöstä euroakaan osinkoa, jos listaamattomien osinkojen verotus kiristyy. Sitten ei makseta nykyisenkään verran veroja.
Todellisuudessa Puttonen Global -yritystä ei ole olemassakaan, mutta Puttosella on kaksi yritystä.
– Käytännössä tekisinkin niin, hän sanoo.
Puttosella on paljon ystäviä, joista ”yhdellä ja toisellakin” on joku yritys. Hän kertoo, että moni hänen tuttunsa reagoisi muutokseen samoin kuin hän. Twiittikin sai kymmenet kommentoimaan asiaa ja useimmat olivat Puttosen kanssa samoilla linjoilla.
Listaamaton yhtiö tarkoittaa, että sen osakkeilla ei käydä kauppaa pörssissä. Pienet yhtiöt ovat useimmiten listaamattomia.
Puttosen mielestä iso osa ihmisistä ei ymmärrä, mistä on kysymys. Hän painottaa, että raha ei vain ilmesty yrityksestä jostakin.
Yhteisöverokanta on 20 prosenttia eli yritykset maksavat sen verran verotettavasta tulostaan.
– Yrityksen pitää tehdä yli kaksi miljoonaa euroa tulosta, josta se maksaa verot, jotta sinne jää sellainen oma pääoma, että se pystyy maksamaan 7,5 prosentin verokannalla 150 000 euroa osinkoa.
150 000 euroa ylittävästä osingosta maksetaan enemmän veroa.
Puttonen sanoo, että tämä on ainoita verotuksellisia kannustimia, jolla tuetaan sitä, että ihmiset uskaltavat ottaa riskiä ja lähteä yrittäjiksi. Hänestä arvonnousua ei saa verottaa kokonaan pois.