Loisteputket kiellettiin – mitä vanhoille valaisimille ja kylpyhuoneen kaapeille pitää nyt tehdä?

Pienloistelamppuja ei kohta enää saa.

Yleensä vanhan loisteputken tilalle löytyy led-lamppu.

25.2. 15:30

Perjantaina tuli voimaan pienloistelamppujen kielto, jonka myötä käytännössä viimeiset tarjolla olevat pienloistelamput roikkuvat nyt kauppojen lamppuhyllyissä.

Mitä tehdä, kun peilikaapin tai keittiön loistelamppu tulee tiensä päähän ja pimenee?

– Yleensä tilalle löytyy korvaava led, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo Taloussanomille.

Suurten lampunvalmistajien verkkosivuilta löytyy valintaoppaita, joiden avulla voi etsiä omaan valaisimeen sopivaa led-lamppua. Myös kaupoissa osataan neuvoa oikean lampun valinnassa.

Asiaa kuitenkin mutkistaa se, että lampputyyppiä vaihtaessa täytyy esimerkiksi oikean lampunkannan ja valotehon lisäksi ottaa huomioon se, minkälainen valaisin on kyseessä.

Loisteputkivalaisimessa on loisteputken lisäksi sytytin. Kumpikin on tarpeen, jotta valaisin toimii. Kun loisteputken tilalle vaihdetaan led-valoputki, täytyy vaihtaa myös sytytin. Tämä toimitetaan valoputken mukana.

Sytyttimen saa tavallinen kuluttaja vaihtaa itse. Loisteputkivalaisimessa on kuitenkin myös niin sanottu kuristin, jonka tehtävä on rajoittaa putkeen tulevan virran määrää. Kuristin ei haittaa ledin toimintaa ja se voi jäädä lamppuun. Kuristin kuitenkin aiheuttaa ylimääräistä virrankulutusta, minkä vuoksi led-lamppuun vaihtaminen ei tuota täyttä sähkönsäästövaikutusta.

Kuristimenkin voi ohittaa tai poistaa, mutta tämä on sellainen muutostyö, joka edellyttää sähköasentajan ammattitaitoa.

Ihan kaikkiin tapauksiin korvaavaa lediäkään ei löydy. Lisäksi sähkölaitteetkin ikääntyvät ja valaisimet, joissa loistelamppuja on, todennäköisesti ovat jo jonkin verran ikääntyneitä.

– Valaisimen uusinta on aina varteenotettava vaihtoehto ja tällaisissa tapauksissa järkevä vaihtoehto, Motivan Suur-Uski sanoo.

– Aika nopeastihan moni uusii esimerkiksi television tai puhelimen, jos se ei toimi kunnolla. Valaisin on näihin verrattuna kuitenkin aika edullinen laite.

Kun vanhan loistelamppuvalaisimen vaihtaa kokonaan uuteen, joka on led-lampulle suunniteltu, saavuttaa samalla energiatehokkaimman lopputuloksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?